Ryż jaśminowy z brzoskwiniami to prosty pomysł na szybki i smaczny deser.
Ryż jaśminowy z brzoskwiniami – składniki:
- 120 g ryżu jaśminowego marki Britta
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 300 ml mleka
- 40 g cukru
- 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego
- łyżka cynamonu
- cukier waniliowy do smaku
- sól
Ryż jaśminowy z brzoskwiniami -przygotowanie
Ryż opłukać kilka razy w zimnej wodzie, gotować w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedzić. Ponownie wstawić do gotowania tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotować do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolać sok z pomarańczy. Ryż nałożyć do miseczek, dodać pokrojone w paski brzoskwinie i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Average Rating