Z podróży po Grecji nie przywiozłam żadnych pamiątek. Do kraju wróciłam z czymś cenniejszym, a na pewno smaczniejszy…z przepisem na tradycyjną sałatkę grecką. W domu smakuje równie pysznie jak w greckiej tawernie nad brzegiem morza. Poczuj smak Grecji w swojej kuchni
Przygotuj składniki:
-2 pomidory
-2 ogórki
-opakowanie sera feta
-1 papryka
-główka niewielkiej sałaty
-zielone oliwki bez pestek
-cebula czerwona
Składniki na sos:
-5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
-1 duży ząbek czosnku
-stołowa łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
-pół łyżeczki cukru
-mieszanka ziół np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie
-sól i pieprz
Przyrządzanie sosu:
Sos przygotować w słoiku, pół godziny przed dodaniem do sałatki. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, cukier, zioła oraz pieprz i sól. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i wrzucamy do słoika. Sos najlepiej przyrządzić w zamykanym słoiku, ułatwi to dynamiczne mieszanie. Przygotowany sos, przed dodaniem do sałatki chowamy do lodówki.
Sałatka:
Warzywa dokładnie umyć, pomidory i ogórki obrać ze skóry (pomidory można sparzyć wrzątkiem, skórka sama odejdzie), paprykę oczyścić z nasion. Pomidory pokroić w ósemki, ogórka i paprykę w grubą kostkę, liście sałaty porwać palcami, a cebule pokroić w „piórka”. Sałatkę przyrządzamy warstwowo. Na spodzie układamy sałatę, zasypujemy kolejno pomidorami, papryką i ogórkami, potem wrzucamy cebulkę i pokrojoną fetę, na wierzch sypiemy garść oliwek. Wszystko zalewamy aromatycznym sosem, tuż przed podaniem!
Average Rating