Brokuły to warzywa o niezwykłych właściwościach. Zawierają wiele przeciwutleniaczy, m.in. beta-karoten, indolinę, witaminę C, kwercetynę i glukarat, w związku z czym bywają pomocne w leczeniu wielu groźnych chorób
Naukowcy zaobserwowali bowiem, że brokuły przyspieszają wydalanie estrogenów i dlatego m.in. mają korzystny wpływ głównie w przypadku leczenia raka piersi. Poniżej przedstawiam przepis na sałatkę z tego cudownego warzywa.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
· jednego brokułu
· kostkę sera typu feta
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki brokułowej jest naprawdę dziecinnie proste. Polecam mieć w lodówce zawsze zapas produktów, aby móc ją przygotować w momencie, gdy zjawią się u nas niespodziewani goście. Sałatkę przygotowujemy dosłownie w 15 minut. Na początek blanszujemy brokuły (tzn. wrzucamy je na 2 minuty do wrzącej, osolonej wody). Po blanszowaniu wyjmujemy je z wody i obcinamy cały kwiat, dzieląc go na pojedyncze kwiatki. Całość wykładamy na dno salaterki. Następnie kroimy w kostkę ser i układamy na brokuły. Teraz możemy przejść do przygotowywania sosu. Należy zmieszać ze sobą majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowy sos wylewamy na wierz sałatki i gotowe! Cenna uwaga: nie mieszaj sałatki pozostaw ją w wersji warstwowej!
Average Rating