Sezon grillowy rozpoczęty. Postawą grillowych smakołyków są dania mięsne, ale nie smakowałyby one tak pysznie, gdyby nie sałatki, które towarzyszą kiełbaskom, kasznce, skrzydełkom podczas biesiady na świeżym powietrzu
Sałatka z sałaty lodowej
SKŁADNIKI:1/2 sałaty lodowej 10 dag ostrego żółtego sera w kawałku 1 czerwona papryka 1 ogórek 1 pomidor 1/6 szklanki oliwy 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól cukier 3 łyżki koperku.
PRZYGOTOWANIE: Sałatę porwać w kawałki. Ogórek pokroić jak na mizerię .Pomidor kroić w pół plasterki. Ser utrzeć na tarce jarzynowej .Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w cienkie paseczki. Wymieszać wszystko. Zrobić sos ucierając olej z musztardą , sokiem z cytryny . Doprawić cukrem , solą . Polać sałatkę i zamieszać. Posypać koprem.
Sałatka z brokułami
SKŁADNIKI: brokuły, opakowanie sera Feta, 10 dag łuskanego suszonego słonecznika, puszka kukurydzy, olej sól, pieprz
SOS: mały jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, 4-5 ząbków polskiego czosnku, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Łączymy składniki na sos, tj. majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy brokuły w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika prażymy delikatnie na niewielkiej ilości oleju. Ser Feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwami: a) brokuły b) 1/3 sosu c) ser Feta (pokrojony w kostkę) d) 1/3 sosu e) kukurydza f) sos g) na wierzch wysypujemy prażone ziarna słonecznika .
Sałatka z rzodkiewkami
SKŁADNIKI: 2 główki sałaty lodowej,12 rzodkiewek,4 łyżki śmietany, 1 łyżka oliwy,sok z cytryny,2 jajka ugotowane na twardo, mielony pieprz, sól, drobno posiekany szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE: Sałatę podziel na listki, uszkodzone wyrzuć, a resztę opłucz w zimnej wodzie. Rozłóż do wyschnięcia. Porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć do większej salaterki. Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój na talarki. Dodaj do sałaty. Pokrojone na ćwiartki jajka ułóż w salaterce.
SOS: śmietanę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami. Dodaj do sałatki, lekko wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z kapusty pekińskiej z czosnkiem
SKŁADNIKI:400 g pekińskiej kapusty,4 łyżki naturalnego jogurtu,,3 ząbki czosnku, sól,1 łyżeczka oliwy, ½ łyżeczki soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską oczyść i dokładnie umyj w zimnej wodzie. Pozostaw do wysuszenia, a potem poszatkuj. Włóż do salaterki. Dodaj jogurt, zmiażdżone ząbki czosnku, sól oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Sałatka z porów z serem roquefort
SKŁADNIKI : 300 g sera roquefort, 4 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżka śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka oliwy
PRZYGOTUJ:Oczyszczony i i umyty por odstaw do wyschnięcia, a następnie pokrój w plasterki.
SOS: jogurt, śmietanę, starty roquefort, sok z cytryny, mielony pieprz i sól do smaku, oliwę. Składniki wymieszaj.Sosem polej pokrojony por. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Average Rating