Sałatki na bazie makaronów robią furorę w restauracjach, na grillach, piknikach i domowych przyjęciach. Prawdziwy booom na makaronowe sałatki zaczyna się jesienią…Bo najlepiej smakują, gdy na dworze robi się zimno!
Sałatka z tortellini
150 g tortellini z mięsem
20 dag szynki drobiowej
puszka kukurydzy
4 świeże ogórki
2 papryki czerwone
słoiczek majonezu
pieprz i sól do smaku
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy kukurydzę, szynkę, ogórki i paprykę pokojoną w kostkę. Skąłdniki łączymy z majonezem i przyprawiamy pieprzem. Całość posypujemy natką pietruszki.
Sałatka z kapusty pekińskiej i zupki chińskiej
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2 papryki czerwone
zupka chińska pikantna
pierś z kurczaka
majonez
sos sojowy
Pierś z kurczaka pokroić w paski, zalać dokładnie sosem sojowym, odstawić na pół godziny. Kapustę drobno posiekać, papryki pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, fasolę – przed dodaniem najlepiej opłukać, dodać przyprawy z zupki. Mięso usmażyć, lekko rumieniąc, zupkę chińską dokładnie pokruszyć, dodać wszystko do sałatki. Wymieszać z dwoma łyżkami majonezu.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
2 puszki tuńczyka w oleju
250g makaronu małe muszelki (1/2 opakowania)
puszka kukurydzy
4 jajka na twardo
3 ogórki kiszone
słoik majonezu
sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente. Tuńczyka nieco odsączyć. Jajka pokroić w kosteczkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wrzucić razem do pojemnego naczynia i dokładnie wymieszać. Dodać cały majonez i odstawić na 2 godizny do lodówki.
Average Rating