Sałatkowy zawrót głowy
Czas czytania:2 min

Sałatkowy zawrót głowy

0 0

No i doczekaliśmy się! Zazieleniło się wokół, nie tylko na ulicach i w parkach, ale też na straganach i w przydomowych ogródkach. Nareszcie świeże warzywa i owoce są na wyciągnięcie ręki. Warto dobrze wykorzystać wiosenny czas i wprowadzić do swojego jadłospisu więcej witaminowych smakołyków

Sałatki przywędrowały do nas z Francji i Włoch, dlatego warto tam właśnie szukać pomysłów na ciekawe kompozycje. Kucharze Knorr przygotowali sosy sałatkowe pachnące specjałami charakterystycznymi właśnie dla tych krajów. Bo, jak powszechnie wiadomo, sos to temat arcyważny, to on nadaje ostateczny charakter sałatce i dopełnia całości. Dla wielbicieli południowej kuchni mamy więc kilka propozycji na wiosenne sałatkowe szaleństwa.

Sałatka Neapolitańska

Składniki:

Mieszanka sałat

6 jajek na twardo

1 duża słodka cebula

4 pomidory

10 dkg sera

oregano

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Jajka,cebulkę, pomidorki i ser pokroić w plasterki. W głębokim szklanym półmisku na mieszance sałat ułożyć warstwę jajka, cebuli, pomidorów i wreszcie sera. Wszystko układać do wyczerpania. Do oliwy dodać pieprz, sól, oregano i tym dresingiem polać sałatkę. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki, aby wszystkie składniki przegryzły się ze sobą. Sałatkę należy mieszać dopiero na stole, aby jak najdłużej został jej wspaniały wygląd.

Sałatka francuska

Składniki:

sałata lodowa

1 pomidor

1 ogórek

1 mała cebula

pęczek szczypioru

sos sałatkowy francuski

Przygotowanie:

Pokrój pomidora i ogórki na równe cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posiekać szczypiorek. Umytą sałatę porwać na mniejsze części. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Przed podaniem polać sałatę przygotowanym sosem.

Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami

Składniki:

migdały – 100 gramów

Sos sałatkowy włoski Knorr

liście szpinaku – 350 gramów

truskawki – 400 gramów

koper włoski – 1 sztuka

sok z połowy cytryny

sok z pomarańczy

oliwa z oliwek – 0.25 szklanki

ocet balsamiczny – 2 łyżki

musztarda – 1 łyżeczka

pieprz czarny

Przygotowanie:

Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały. Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski. Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.

Sałatka z indykiem na słodko

Składniki:

pierś z indyka – 200 gramów

Sos sałatkowy 2 w 1 Sałatka Gyros – 1opakowanie

ananasy z puszki – 5 plastrów

kukurydza mała puszka – 1 opakowanie

kuskus – 2 szklanki

bulion – 2 szklanki

kolendra – 0.5 pęczka

majonez – 4 łyżki

sok pomarańczowy – 4 łyżki

oliwa – 3 łyżki

Przygotowanie:

Indyka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw i obsmaż na oliwie, aż będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia. Zagotuj bulion i gorącym zalej kuskus. Przykryj i odstaw na 1 minutę. Po tym czasie przełóż gotowy kuskus do miski i mieszaj drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Ananasa pokrój w kostkę. Wraz z mięsem i kukurydzą dodaj do kuskusa. Majonez wymieszaj z sokiem pomarańczowym i sosem sałatkowym Knorr. Dresing wlej do sałatki. Połącz wszystkie składniki. Podawaj posypane posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wiosenna lekkostrawna sałatka
Next post Zielony talerz