No i doczekaliśmy się! Zazieleniło się wokół, nie tylko na ulicach i w parkach, ale też na straganach i w przydomowych ogródkach. Nareszcie świeże warzywa i owoce są na wyciągnięcie ręki. Warto dobrze wykorzystać wiosenny czas i wprowadzić do swojego jadłospisu więcej witaminowych smakołyków
Sałatki przywędrowały do nas z Francji i Włoch, dlatego warto tam właśnie szukać pomysłów na ciekawe kompozycje. Kucharze Knorr przygotowali sosy sałatkowe pachnące specjałami charakterystycznymi właśnie dla tych krajów. Bo, jak powszechnie wiadomo, sos to temat arcyważny, to on nadaje ostateczny charakter sałatce i dopełnia całości. Dla wielbicieli południowej kuchni mamy więc kilka propozycji na wiosenne sałatkowe szaleństwa.
Sałatka Neapolitańska
Składniki:
Mieszanka sałat
6 jajek na twardo
1 duża słodka cebula
4 pomidory
10 dkg sera
oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka,cebulkę, pomidorki i ser pokroić w plasterki. W głębokim szklanym półmisku na mieszance sałat ułożyć warstwę jajka, cebuli, pomidorów i wreszcie sera. Wszystko układać do wyczerpania. Do oliwy dodać pieprz, sól, oregano i tym dresingiem polać sałatkę. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki, aby wszystkie składniki przegryzły się ze sobą. Sałatkę należy mieszać dopiero na stole, aby jak najdłużej został jej wspaniały wygląd.
Sałatka francuska
Składniki:
sałata lodowa
1 pomidor
1 ogórek
1 mała cebula
pęczek szczypioru
sos sałatkowy francuski
Przygotowanie:
Pokrój pomidora i ogórki na równe cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posiekać szczypiorek. Umytą sałatę porwać na mniejsze części. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Przed podaniem polać sałatę przygotowanym sosem.
Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami
Składniki:
migdały – 100 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr
liście szpinaku – 350 gramów
truskawki – 400 gramów
koper włoski – 1 sztuka
sok z połowy cytryny
sok z pomarańczy
oliwa z oliwek – 0.25 szklanki
ocet balsamiczny – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżeczka
pieprz czarny
Przygotowanie:
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały. Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski. Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.
Sałatka z indykiem na słodko
Składniki:
pierś z indyka – 200 gramów
Sos sałatkowy 2 w 1 Sałatka Gyros – 1opakowanie
ananasy z puszki – 5 plastrów
kukurydza mała puszka – 1 opakowanie
kuskus – 2 szklanki
bulion – 2 szklanki
kolendra – 0.5 pęczka
majonez – 4 łyżki
sok pomarańczowy – 4 łyżki
oliwa – 3 łyżki
Przygotowanie:
Indyka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw i obsmaż na oliwie, aż będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia. Zagotuj bulion i gorącym zalej kuskus. Przykryj i odstaw na 1 minutę. Po tym czasie przełóż gotowy kuskus do miski i mieszaj drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Ananasa pokrój w kostkę. Wraz z mięsem i kukurydzą dodaj do kuskusa. Majonez wymieszaj z sokiem pomarańczowym i sosem sałatkowym Knorr. Dresing wlej do sałatki. Połącz wszystkie składniki. Podawaj posypane posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.
Average Rating