Samosy – indyjski przysmak
Czas czytania:1 min

Samosy – indyjski przysmak

0 0

Te smażone, zawijane rożki pochodzą z Indii. Zdobyły jednak popularność na całym świecie. W każdej restauracji wegetariańskiej na maszym globie podaje się samosy. A my podajemy przepis, abyście mogły zrobić je same w domu

Przestawiamy przepis na wyśmienite samosy.

Składniki:

Ciasto:

– 2 szkl. mąki pszennej

– 0,5 szkl. mąki razowej (warto!)

– 1,5 łyż. st. śmietany (może być jogurt)

– 1,5 łyż. st. ghee (sklarowane masło, ale może być zwykłe)

– łyżeczka proszku do piecz. (lub sody)

– szczypta soli

Nadzienie:

– 2 duże cebule

– 2-3 ząbki czosnku

– 3-4 nieduże pomidory

– 2/3 szkl. mrożonego zielonego groszku

– 1 szkl. różyczek kalafiora

– 4 ziemniaki

(ugotowane w mundurkach i obrane)

– tłuszcz do smażenia (oliwa, olej, ghee)

-przyprawy: sól, pieprz, chilli, curry, kumin (mielony), imbir, kolendra (zielona – świeża)

Opis przygotowania:

Składniki ciasta łączymy ze sobą i ugniatamy aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy, która po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Odstawiamy.

Posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (ok. 2 łyżki), gdy się zeszkli, należy wrzucić posiekany czosnek i przyprawy (poza czarnym pieprzem i kolendrą) – wszystkiego po ok. 0,5 łyżeczki, soli można więcej. Jeśli dajemy papryczki chilli, to 3 sztuki. Po niespełna minucie dodać posiekane pomidory bez skórki i 1/4 szkl. wody. Po ok. 5 min, gdy pomidory zaczynają się rozpadać, wrzucamy zielony groszek i kalafiora oraz odrobinę wody (wyparuje). Gdy warzywa zmiękną (ok. 10-15 min), dodajemy posiekaną kolendrę i czarny pieprz, a następnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Dokładnie wszystko wymieszać, zestawić z ognia, żeby trochę przestygło.

Urywać z ciasta kulki mniej więcej rozmiaru mandarynek, rozwałkowywać, nakładać na środek farsz, sklejać brzegi do kształtu stożka i smażyć w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron. Można też upiec w piekarniku, najpierw tylko każdy stożek trzeba posmarować tłuszczem.

Podawać z sosami – ostrym lub jogurtowym.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makijaż dla ślicznej okularnicy
Next post Walentynkowe uwodzenie