Słodki sernik na zimno na pewno znajdzie wielu amatorów, lubią go szczególnie małe dzieci, więc będzie idealną propozycją, kiedy spodziewamy się wizyty wnuków.
Sernik na zimno, który pokochają wszyscy goście
Składniki (dla 6 osób):
600 g serka homogenizowanego Rolmlecz (wanilia)
200 ml śmietanki Łaciata 30%
ok. 100 g biszkoptów
1 galaretka owocowa np. malinowa
1 galaretka krystaliczna
600 ml wody
owoce do zatopienia w galaretce np. banany
Przygotowanie:
Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250ml), natomiast owocową w 350 ml, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. Ważne jest by były chłodne, ale wciąż płynne. W tym czasie przygotowujemy serowy krem – ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Po połączeniu mieszamy masę z galaretką krystaliczną. Tak powstały krem przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce, np. banany i zalewamy je wystudzoną galaretką owocową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Average Rating