Obecna pora roku nie obfituje w sezonowe warzywa i owoce, nmniej jabłka są równie przepyszne i soczyste, jak u schyłku lata. Ciekawym pomysłem na wprowadzenie ich do codziennego menu jest oryginalna sałatka Waldorf, wywodząca się z Nowego Jorku
Sezon na jabłka – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 1 sałata rzymska lub dębowa
- 1 średnie jabłko
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 120 g fileta z kurczaka
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 50 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.
Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.
Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.
Smacznego!
fot. Materiały prasowe MSM Mońki
Average Rating