Śledź – jako jedna z najpopularniejszych ryb morskich – jest bogaty w składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka czy witaminy z grupy A, B, E i D3. Doskonale sprawdza się jako część głównych dań, jak i wyrazistych przekąsek – zwłaszcza w towarzystwie pumpernikla, czerwonej cebuli i… ekologicznej musztardy sarepskiej BIO Roleski
Musztarda sarepska, tak samo jak śledź, stanowi w Polsce wyjątkowo popularny dodatek wielu potraw na ciepło i na zimno. Tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej głównie w Rosji, doskonale uzupełnia smak kiełbas, dań z grilla, potraw z piekarnika oraz kanapki – w tym te ze skandynawskim śledziem, octem jabłkowym, czerwoną cebulą i pumperniklem.
Ekologiczna musztarda BIO Roleski produkowana jest tylko z naturalnych i wolnych od GMO certyfikowanych składników. Wytwarzana jest z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się pestycydów oraz sztucznych nawozów. W efekcie Musztarda Sarepska BIO nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, a także glutenu. Musztarda Sarepska BIO to lekko ostra i bardzo aromatyczna propozycja dla prawdziwych smakoszy – zwłaszcza tych, którzy kochają wyraziste kompozycje smakowe takie jak skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej Roleski.
Skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej BIO Roleski – przepis
Składniki:
- krążki z pumpernikla
- musztarda sarepska ROLESKI BIO
- czerwona cebula
- 100 ml ocet jabłkowy
- 1/2 pęczka koperku
- 3-4 płaty śledziowe marynowane
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w piórka, marynujemy w occie połączonym z cukrem i odrobiną soli przez minimum 30 minut.
- Pieczywo smarujemy musztardą, a następnie na każdym kawałku umieszczamy porcję śledzia, gałązkę koperku i wcześniej przygotowaną cebulę.
- Całość doprawiamy odrobiną pieprzu.
Average Rating