Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych. Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik – bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Oprócz popisowych słodkości, warto sięgnąć również po inspirujące receptury, których sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, m.in… w cukrze! Diamant podpowiada, jak wyczarować wielkanocne desery marzeń
Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości ciasteczkami marmurkowymi w wydmuszkach albo marchewkowymi muffinkami z likierem jajecznym? Te oryginalne pomysły na przekąski podczas Świąt z pewnością podbiją serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości!
Małe ciasteczka marmurkowe w foremkach – na 12 wydmuszek
Składniki:
- 2 jajka
- 75 g masła lub margaryny
- 75 g DIAMANT Cukier Drobny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 75 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka stołowa kakao
- 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe wody
- 10 pustych skorupek po jajkach (wydmuszki)
Sposób przygotowania:
Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju- rozprowadzić po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem- maksymalnie do wysokości 2/3. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze między 180 – 200 stopni Celsjusza.
Marchewkowe
muffinki z likierem jajecznym
Składniki:
- 50 g siekanych migdałów
- 300 g marchewki oczyszczonej
- ½ laska wanilii
- 5 jajek
- 250 g DIAMANT Cukier Gruba Rafinada
- 150 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g mielonych orzechów laskowych
- 75 g mielonych migdałów
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml oleju
Kremowe przybranie:
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki stołowe likieru jajecznego
- 70 g DIAMANT Cukier Puder
Sposób przygotowania:
Muffinki:
Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Kremowe przybranie:
Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę.
Nasza rada:
Uszy zająca przygotowane są z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę uformować w odpowiedni kształt na folii aluminiowej i schować do lodówki do momentu, aż stwardnieją. Jeżeli muffinki mają być przygotowane dla dzieci- likier można zastąpić śmietanką.
Average Rating