Słodkie przekąski na ostatki
Czas czytania:2 min

Słodkie przekąski na ostatki

0 0

Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału wypadający zawsze we wtorek (następujący po tłustym czwartku), a poprzedzający Środę Popielcową, to ostatnia okazja do świętowania i kulinarnego dogadzania sobie przed okresem Wielkiego Postu. W tym roku dzień ten przypada 5 marca. Chcąc więc uczcić ostatki, warto przygotować kilka smakołyków

Chcąc w całym roku zapewnić sobie dostatek i powodzenie należy zjeść chociaż jednego pączka. Właśnie ten przesąd zadecydował o dominacji słodkich dań w okresie karnawału.

Babeczki z brzoskwinią

Zamiast ciężkich kremów warto czasem zastosować zwykłą ricottę z cukrem pudrem. Połączenie szybkie w wykonaniu i zaskakujące smakiem.

Składniki:

  • Brzoskwinie w plastrach z puszki marki Sandra
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • Garść migdałów
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g. ricotty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cynamon
  • Aromat waniliowy

Przygotowanie:

Migdały, mąkę oraz cukier blendujemy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (np. szklanką). Wycięte okręgi wkładamy do foremek i dokładnie przylepiamy ich brzegi do formy. Pieczmy w 180°C przez około 10 minut. Wyciągamy babeczki z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ricottę, cukier puder, szczyptę cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego dokładnie miksujemy. Nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do babeczek. Wierzch zdobimy brzoskwiniami w plastrach.

Jabłka pod kruszonką

Szybkie danie niewymagające ani wielu składników, ani zdolności kulinarnych, gdyż z przepisu zawsze wychodzi pyszny deser.

Składniki:

  • Jabłka prażone marki Sandra
  • Łyżeczka cynamonu
  • 90 g. masła
  • 125 g. mąki
  • 80 g. cukru pudru
  • Odrobina soli
  • Lody waniliowe

Przygotowanie:

Masło, mąkę, cukier i sól wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy przykryte folią do zamrażalki na 30 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wyjmujemy schłodzoną masę. Bierzemy tarkę i na dużych oczkach ścieramy tak, aby zakryło spód formy. Na ciasto wykładamy jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka ponownie ścieramy warstwę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Churros z karmelizowanym mango

Churrosy to tradycyjne, tłuste i słodkie przekąski prosto z Hiszpanii. Wymagają trochę pracy, jednak efekt jest warty spędzenia godziny w kuchni.

Składniki:

Churros

  • 100 g. masła
  • 200 g. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 400 g. smalcu
  • Cukier puder

Sos

  • Mango z puszki marki Sandra
  • Łyżka cukru

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 250 ml. wody i gotujemy razem z masłem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wszytko razem mieszamy do momentu powstania gęstego ciasta. Ściągamy garnek z ognia i przykrywamy go folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna dodajemy do niej jajka. Mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. W garnku rozpuszczamy smalec. Kiedy będzie już gorący wyciskamy z rękawa masę na długość ok. 10 cm. i odcinamy nożyczkami. Smażymy na złoty kolor. Wyciągamy i układamy na papierze kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Na patelni rozgrzewamy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone w kostkę mango i mieszamy. Powstały sos przelewamy do miseczki i maczamy w nim churrosy.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Bielizna na wierzchu? Odważysz się?
Next post Nie marnuję – kombinuję! 5 zasad, dzięki którym zmniejszymy marnotrawstwo jedzenia