Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału wypadający zawsze we wtorek (następujący po tłustym czwartku), a poprzedzający Środę Popielcową, to ostatnia okazja do świętowania i kulinarnego dogadzania sobie przed okresem Wielkiego Postu. W tym roku dzień ten przypada 5 marca. Chcąc więc uczcić ostatki, warto przygotować kilka smakołyków
Chcąc w całym roku zapewnić sobie dostatek i powodzenie należy zjeść chociaż jednego pączka. Właśnie ten przesąd zadecydował o dominacji słodkich dań w okresie karnawału.
Babeczki z brzoskwinią
Zamiast ciężkich kremów warto czasem zastosować zwykłą ricottę z cukrem pudrem. Połączenie szybkie w wykonaniu i zaskakujące smakiem.
Składniki:
- Brzoskwinie w plastrach z puszki marki Sandra
- ¾ szklanki mąki pszennej
- Garść migdałów
- ½ kostki masła
- 1 łyżka cukru
- 250 g. ricotty
- 2 łyżki cukru pudru
- Cynamon
- Aromat waniliowy
Przygotowanie:
Migdały, mąkę oraz cukier blendujemy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (np. szklanką). Wycięte okręgi wkładamy do foremek i dokładnie przylepiamy ich brzegi do formy. Pieczmy w 180°C przez około 10 minut. Wyciągamy babeczki z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ricottę, cukier puder, szczyptę cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego dokładnie miksujemy. Nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do babeczek. Wierzch zdobimy brzoskwiniami w plastrach.
Jabłka pod kruszonką
Szybkie danie niewymagające ani wielu składników, ani zdolności kulinarnych, gdyż z przepisu zawsze wychodzi pyszny deser.
Składniki:
- Jabłka prażone marki Sandra
- Łyżeczka cynamonu
- 90 g. masła
- 125 g. mąki
- 80 g. cukru pudru
- Odrobina soli
- Lody waniliowe
Przygotowanie:
Masło, mąkę, cukier i sól wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy przykryte folią do zamrażalki na 30 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wyjmujemy schłodzoną masę. Bierzemy tarkę i na dużych oczkach ścieramy tak, aby zakryło spód formy. Na ciasto wykładamy jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka ponownie ścieramy warstwę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Churros z karmelizowanym mango
Churrosy to tradycyjne, tłuste i słodkie przekąski prosto z Hiszpanii. Wymagają trochę pracy, jednak efekt jest warty spędzenia godziny w kuchni.
Składniki:
Churros
- 100 g. masła
- 200 g. mąki pszennej
- 5 jajek
- 400 g. smalcu
- Cukier puder
Sos
- Mango z puszki marki Sandra
- Łyżka cukru
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 250 ml. wody i gotujemy razem z masłem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wszytko razem mieszamy do momentu powstania gęstego ciasta. Ściągamy garnek z ognia i przykrywamy go folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna dodajemy do niej jajka. Mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. W garnku rozpuszczamy smalec. Kiedy będzie już gorący wyciskamy z rękawa masę na długość ok. 10 cm. i odcinamy nożyczkami. Smażymy na złoty kolor. Wyciągamy i układamy na papierze kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Na patelni rozgrzewamy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone w kostkę mango i mieszamy. Powstały sos przelewamy do miseczki i maczamy w nim churrosy.
Smacznego!
Average Rating