Kolorowa sałatka w efektownym słoiku to idealne rozwiązanie dla każdego. Estetyczna i praktyczna sprawdzi się jako zdrowy lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły czy przekąska w ciągu dnia. Co najważniejsze – smaczną i pożywną sałatkę możemy skomponować w pełni według własnych upodobań smakowych, bazując na ulubionych warzywach i dodatkach. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym
Składniki:
- Jogurt naturalny od OSM Piątnica 4 łyżki
- majonez 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier do smaku
Ulubione warzywa i dodatki typu:
- fasolka czerwona konserwowa
- grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- pomidorki koktajlowe
- pomidory suszone pokrojone w paseczki
- rukola
- roszponka
- cebula czerwona pokrojona w półkrążki
- papryka świeża pokrojona w paseczki
- marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
- dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki Itp.
Wykonanie:
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając najpierw od sosu. Następnie układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty itp.
Smacznego!
Average Rating