Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt
Rozgrzewające dania – przepisy:
Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 100 ml oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 laska selera naciowego
- 2 puszki pomidorów
- 100 g zielonych oliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 75 g uprażonych orzechów pinii Bakalland
- 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża bazylia
Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Składniki:
- 0,5 kg boczku wędzonego
- Szczypta soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Pół selera
- 1 cebula
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 ml przecieru pomidorowego
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.
Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 0,5 kg brukselki
- 75 g orzechów Pecan Bakalland
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
- Sól i pieprz do smaku
Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.
Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami
Składniki:
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
- 40 g sera koziego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki curry
- Pół łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki śmietany do sosów
Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo rodzynkami. Danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Average Rating