Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to ważny, ale i intensywny okres w roku. Zanim spotkamy się z rodziną przy zastawionym stole, musimy spędzić sporo czasu na przygotowaniach. Ucieramy ciasta, lepimy pierogi – wszystko z miłości do bliskich, dobrego smaku i tradycji. Każda minuta jest cenna, dlatego warto skorzystać z rozwiązań marki Krakus i sięgnąć po jakościowe, świąteczne produkty. Z nimi przygotowanie wigilijnej kolacji będzie dużo szybsze i prostsze, a efekt – gwarantowany i oczywiście smakowity!
Święta Bożego Narodzenia to czas niepowtarzalny. Z utęsknieniem czekamy na moment, gdy ta wyjątkowa atmosfera zagości w naszych domach i będziemy mogli cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Jednak zanim usiądziemy z rodziną do stołu, musimy zmierzyć się
z przedświątecznymi przygotowaniami, które często pochłaniają naszą uwagę i czas niemalże w całości. Właśnie dlatego warto sięgać po jakościowe rozwiązania, które ułatwią nam pracę w kuchni.
Idealnie sprawdzą się produkty marki Krakus! Świąteczne klasyki to koncentrat czerwonego barszczu czy aromatyczna, gotowa zupa barszcz czerwony w kartonie, a także gęsty koncentrat grzybowej. Na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć także pysznych
i wyrazistych w smaku ogórków Krakus – konserwowych, kiszonych i chrupkich korniszonów, dostępnych także w wersjach smakowych z czosnkiem lub chili. Niezawodne produkty od Krakusa gwarantują wysoką jakość, a zarazem wygodę i szybkość przygotowania tradycyjnych, świątecznych dań. To sprawdzone receptury i dopracowane kompozycje smaków. Dzięki nim można sprawnie przygotować rodzinne święta i zaoszczędzić czas! Ponadto produkty od Krakusa są bez konserwantów i innych sztucznych dodatków, co gwarantuje głęboki smak i aromat potraw. Krakus jest gwarancją wybornej, prawdziwie świątecznej potrawy, którą możesz podać według własnego uznania.
PRZEPISY:
Zupa grzybowa z karpiem w orzechach
Składniki (12 porcji):
- 4–5 butelek koncentratu grzybowej Krakus 300 ml
- 2 porcje warzyw na wywar (ok. 1 kg warzyw)
- 2 cebule w łupkach
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 duży karp (wypatroszony)
- 300 g orzechów tartych (mielimy sami lub kupujemy gotowe)
- 300 g mąki pszennej
- 5 ząbków czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki papryki mielonej wędzonej (lub zwykłej, w zależności od upodobań)
- olej lub masło klarowane
- sól, pieprz
Dodatki:
- kiełki rzodkiewki lub inne ulubione
- plasterki cytryny
- pieprz czerwony (całe ziarenka)
Wykonanie:
Karpia filetujemy, oczyszczamy go z łusek, odcinamy najcieńszą część płata i dzielimy go na 24 kawałki. Solimy i pieprzymy karpia, obkładamy go plasterkami czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce. Gotujemy wywar warzywny w ok. 4 litrach wody: warzywa obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz całe 2 cebule wraz z łupkami. Gotujemy ok. 45 minut. Wywaru nie doprawiamy i nie solimy, gdyż koncentrat jest już odpowiednio doprawiony. Wywar odcedzamy i dodajemy 4 butelki koncentratu grzybowej Krakus. Sprawdzamy smak i – według uznania – ewentualnie doprawiamy koncentratem z 5. butelki. Z kawałków karpia ściągamy plasterki czosnku.
Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego jajka i roztrzepujemy je, a do trzeciego tarte orzechy wymieszane z papryką. Panierujemy kawałki ryby z obu stron, kolejno najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec otaczamy w orzechach. Odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z resztą karpia.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na średnim ogniu smażymy rybę najpierw skórą ku dołowi, a potem z drugiej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kawałki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70°C, jeżeli nie podajemy dania od razu. To pozwoli utrzymać rybę ciepłą.
Serwujemy zupę w wazie, a rybę i dodatki osobno na talerzu lub podajemy gotowe danie. Na talerz wylewamy porcję zupy, układamy po dwa kawałki ryby, plasterek cytryny, plasterki lub paseczki ugotowanej marchewki z wywaru, kiełki, a całość posypujemy czerwonym pieprzem i delikatnie mieloną papryką.
Barszcz czerwony z pieczoną cieciorką
Składniki:
- Koncentrat Barszczu Czerwonego Krakus – 1 butelka 300ml
- Ciecierzyca – 1 puszka
- sól, słodka papryka, wędzona papryka – po 1/4 łyżeczki (do przyprawienia ciecierzycy)
- oliwa – 1 łyżka
- 1,7 litra wody
Sposób wykonania:
Barszcz przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Przyprawić odrobinę majerankiem
Cieciorkę odcedzić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie polać oliwą, wymieszać w przyprawach i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Podawać z barszczem.
Average Rating