Przedstawiamy przepis na smakowity sos, który na pewno znajdzie wiele pysznych zastosowań w domowym menu. Głównym bohaterem są kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, które są polskim dobrem narodowym obficie występującym w naszych lasach. Smażymy je, marynujemy, dusimy lub suszymy. Tym razem będzie zupełnie inaczej…
Składniki:
* Kurki świeże lub mrożone – 100 gramów Mała cebula – 1 sztuka
* Ząbek czosnku – 1 sztuka
* Bulionetka pieczeniowa Knorr – 1 sztuka
* Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
* Koniak lub brandy – 20 gramów
* Posiekany rozmaryn – 1/2 łyżki
* Śmietana – 200 mililitrów
* Czarny pieprz – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Kurki oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
2. Do tak przygotowanych grzybów dodaj jedną Bulionetkę pieczeniową KNORR i 300 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, dodaj śmietanę.
3. Sos gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Całość dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Pokrój drobno rozmaryn i dodaj do reszty składników.
4. Tak przygotowany sos jest wspaniałym dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną. i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
Average Rating