Włoskie warzywa, owoce i zioła smakują wybornie, bo dojrzewają w pełnym słońcu. Czuć to w każdym kęsie soczystego pomidora czy zielonego ogórka. Na naszym lokalnym rynku również można otrzymać smaczne produkty, które dostępne są całorocznie albo sezonowo a jakością i smakiem dorównują tym z południa kontynentu. W dobrych sklepach z łatwością otrzymamy produkty umożliwiające przygotowanie wcześniej wspomnianego sosu szafranowego. Nie musimy także obawiać się o dostępność makaronu o prawdziwie włoskiej jakości w Polsce – seria past od Malmy, która jest wytwarzana z pszenicy Amber Durum w pełni spełnia to kryterium. Z dodatkiem owoców morza, warzyw takich jak papryka, czerwona cebula uzyskamy na naszym talerzu klimat rodem z Italii. Buon appetito!
Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza – składniki
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
- Makaron Malma Spaghetti 500g
- Mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200g
- Szafran: szczypta
- Białe wino 100 ml
- Groszek zielony 50 g
- Papryka czerwona 1/2
- Cebula czerwona 1 szt.
- Masło 100g
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Cytryna1/2
Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza – przygotowanie:
Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę .
Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło. Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.
Average Rating