Zawijaski, zraziki i rolady w polskiej kuchni stanowią ważną bazę dań i przekąsek, dlatego kiedy brak Ci pomysłów na smaczny oraz oryginalny obiad, odśwież stare przepisy babć i mam, by w kuchni znów zapachniało tradycją
Przygotowanie rolady nie zajmuje dużo czasu a jest niezwykle smacznym urozmaiceniem dań, głównych, przekąsek zarówno podczas wykwintnej kolacji, jak i codziennego obiadu.
Wystarczy trochę fantazji i pomysłów, by tradycyjny przepis babci zyskał nowe oblicze i kolejnych wielbicieli przy rodzinnym stole.
Rolada łososiowo-szpinakowa
Nie każdy jest miłośnikiem szpinaku jednak podany z wykwintnym łososiem i włoskim serkiem mascarpone zazwyczaj zmienia się w smaczną i pożywną potrawę.
Składniki roladek: opakowanie mrożonego szpinaku lub miska świeżego i umytego szpinaku, czosnek,pół łyżki oliwy z oliwek i masła, 250 g serka mascarpone, 2-3 łyżek chrzanu 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka), szczypta gałki muszkatałowej, 1 łyżka startego parmezanu, sól pieprz,łosoś w plasterkach lub łososiowa szynka, kawałki cytryny.
Rozmrożony szpinak odsączyć i odczekać aż się rozmrozi. Świeży sparzyć a następnie podsmażyć z odrobina oliwy z oliwek oraz czosnku przez około 10 minut następnie połączyć z odrobiną masła. Odstawić do wystygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Przygotować płaską formę do i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić.
Szpinak połącz z żółtkami jajka i gałką muszkatałową, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i pieprzu, dodać do szpinaku i lekko wymieszać. Powstałą masę włożyć do formy i piec przez 10 do 12 minut aż stężeje.
W miseczce wymieszać serek mascarpone z chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wyjąć szpinakowy placek, przełożyć papierem i odwrócić do wystygnięcia. Następnie wysmarować placek masą serową, ułożyć plasterki łososia lub szynki łososiowej, posypać startym parmezanem. Na koniec placek zwinąć w roladę i mocno owinąć folią spożywczą. Przechowywać w lodówce od 2 – 6 godzin. Po wyjęciu pokroić w krążki o grubości około cm a następnie udekorować cytryną.
Roladki można podawać jako przystawki na zimno lub danie główne na ciepło np. z pieczonymi ziemniakami, pieczarkami, pure ziemniaczanym i surówką.
Szybka rolada serowa z mięsem i pieczarkami
Dla wielbicieli mięsnej uczty najlepszym sposobem na biesiadowanie będzie rolada mięsna z serem i grzybowym akcentem. Jak ją przygotować?
Składniki: około 34 dag sera, 20 dag majonezu, 3 jaja, 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, masło,szczypta pieprzu i papryki mielonej, 2 ogórki.
Masa serowa: ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać jajka, majonez i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć w płaską formę o wymiarach (35×25). Forma powinna być wyłożona papierem. Masę wypiekać około 30 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu wyjąć z blachy. Usmażyć cebulkę z odrobiną masła bądź oliwy, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do wyparowania płynu. Gdy całość ostygnie, rozgnieść lub zmielić, dodać przyprawy, na końcu mieszając z mielonym mięsem. Farsz wyłożyć na upieczoną masę i zwinąć całość w roladę. Po zwinięciu włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez kolejne 30 minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą w towarzystwie warzywnej surówki.
Roladki mięsne z boczkiem i ogórkiem
Składniki: 2 ogórki kiszone, 4 podłużne płaty mięsa wołowego (lub innego, może być kurczak), cebula, 4 łyżki musztardy, 2 plastry wędzonego boczku, sól, pieprz, odrobina oliwy, kilka obranych ziemniaków lub pieczarek.
Mięso należy rozbić na cienkie paski, ogórka, cebulkę i boczek pokroić w cienkie paski lub słupki. Cienkie plastry mięsa wysmarować musztardą i ułożyć na nich pokrojone w słupki cebulkę, ogórka oraz boczek. Całość przypraw odrobiną soli i pieprzu.
Następnie zwiń mięso w małe roladki, końce zepnij wykałaczkami lub obwiąż nicią bawełnianą. Nagrzej piekarnik i piecz roladki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 220 st. przez około 60 minut. Do naczynia możesz dodać pokrojone ziemniaki lub pieczarki. Całość podlej odrobiną oliwy z oliwek. Podawaj na ciepło.
Autor: milka2
Average Rating