Placki ziemniaczane to ulubiona potrawa małych i dużych. Prawdziwi smakosze mogą jeść je codziennie. Sposobem na urozmaicenie tego ziemniaczanego dania jest sos
Sos pieczarkowy
- 20 dag pieczarek
- pół cebuli
- 1 kostka drobiowa
- 1 łyżka margaryny
- pieprz, sól
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany 18 %
- pół szklanki zimnej wody
Pieczarki obieramy, kroimy na talarki. Nastepnie podsmażamy na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia.
Sos grzybowy
- 4 dag grzybów suszonych
- cebula
- 5 dag margaryny
- 3 łyżki mąki
- pół szklanki śmietany
- pieprz
- sól
Grzyby zalać wodą i pozostawić na około 5 godzin. Po tym czasie ugotować w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyjąć, osuszyć i drobno pokroić i znów połączyć z wywarem. Cebulę obrać i posiekać, a później usmażyć na margarynie. Dodać mąkę, zasmażyć i dodać do grzybów. Całość zagotować. Doprawić przyprawami i śmietaną.
Sos węgierski
- mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
- mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 3 cebule
- 1kg pieczarek
- 2 pomidory obrane ze skórki
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
- śmietana 36% do polania placków
Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie, podlewając wodą, pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Wołowine posyp sodą oczyszczoną, żeby szybciej zmiękła. Dodaj do mięsa czosnek i przyprawy. Cebulę obież i rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobno. Paprykę oczyśc i pokrój, przypraw pieprzem i solą. Pieczarki pokrój i przesmaż. Na rozgrzanym tłuszczu duś pokrojoną cebule, pieczarki i paprykę. Połącz z mięsem. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj pomidor pokrojony w kostkę i duś przez 10 min.
Sos mięsny
- kiełbasa szynkowa 50 dag
- pomidory bez skórki 1 puszka
- bulion warzywny 1|2 litr
- cebula 1 sztuka
- sól czosnkowa
- pieprz kolorowy
- natka pietruszki 1 łyżka
- sos sojowy ciemny 1 łyżka
Kiełbasę pokroić w kostkę . Do gotującego się bulionu dodajemy pomidory z puszki. cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gotujemy do rozpadnięcia się pomidorów lub można zmiksować . Dodajemy kiełbasę , doprawiamy do smaku , solą , pieprzem , sosem sojowym. Gotujemy 5 minut . Posypać siekana natką pietruszki.
Average Rating