Choć pizzernie wyrastają jak grzyby po deszczu, to gro osób woli domową pizzę! Zwolennicy samodzielnie przygotowywanego ciasta mają swój sprawdzony przepis. Poznaj go i Ty!
Przepis na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna do posypania
W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu). Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki. Pieczemy 10-15 minut.
Average Rating