Strogonow

0 0

Istnieją dwie wersje pochodzenia tej potrawy. Pierwsza dyktuje, iż pochodzi od nazwiska dyplomaty Pawła hrabiego Stroganowem, żyjącego w latach 1772–1817. Druga wersja wiąże danie z nadwornym kucharzem rodziny Stroganowów. Historycy mogą prowadzić polemikę, my delektujmy się Boeuf a la Stroganow.

strogonow

 

 

 

 

 

 

1,5 kg polędwicy wołowej (wersja delikatniejsza pół na pół z kurzą piersią)

60 dag pieczarek

2 duże cebule

3 duże ogórki kwaszone (dodają ostrości w smaku)

1 łyżki mąki pszennej, 1 mąki ziemniaczanej

5 łyżek koncentratu pomidorowego

2 łyżki masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

2 kieliszki białego wina

2 łyżki soku z cytryny

2 szklanki bulionu

sól i pieprz, ostra papryka do smaku

Oczyszczoną polędwicę (ew. kurczaka) należy pokroić w kostkę lub cienkie paski i skropić cytryną. Pieczarki i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na rozgrzane masło wrzucić pieczarki i cebulę i delikatnie zrumienić. Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze podgrzanej patelni. Do garnka wrzucić mięso, pieczarki i cebulę, dolać bulion, podgotować, dołożyć pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, zalać koncentratem pomidorowym i winem. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości, doprawić do smaku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Diabelska zupa
Next post Jaka figura, takie majtki