Święta to czas, w którym chętnie rozpieszczamy siebie i naszych gości, dzieląc się pysznymi potrawami i sprawdzonymi przepisami. Okazuje się, że gotowanie z sercem nie musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni – przepyszne świąteczne przekąski można przygotować w zaledwie kilka chwil. Wystarczy zastosować nasze świąteczne ABC.
A, jak absolutna klasyka
Choć każdy z nas pragnie spędzać święta po swojemu, nie potrafimy oprzeć się magii tradycji. Smaki przekazywane z pokolenia na pokolenie budują naszą tożsamość i dają poczucie bezpieczeństwa w niepewnych czasach. Jednym z takich dań, które rozgrzewają nas już na samą myśl, są różnego rodzaju zupy. Intensywny barszcz czerwony, delikatny bulion rybny czy aromatyczna zupa grzybowa – ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale łatwo można je zamrozić lub zawekować, by później szybko podgrzać.
Choć zupa odgrzewana nie kojarzy się z wykwintnym daniem, za pomocą kilku prostych trików możemy uczynić ją prawdziwą uczta. Sprawdzonym dodatkiem do barszczu czerwonego są paszteciki z ciasta francuskiego, które możemy zamrozić i upiec tuż przed podaniem. Do bulionu rybnego świetnie pasują grzanki z ziołami i oliwą, a zupa grzybowa smakuje wyśmienicie, gdy zapieczemy ją pod pierzynką z żółtego sera.
– Do zapiekania najlepiej nadają się wilgotne i sprężyste sery żółte, takie jak Gouda, Aldamer czy Edamski. Można je łączyć w różnych proporcjach, tworząc unikalne smaki i aromaty. Do tych serów można dodać ulubione przyprawy lub zioła – radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. – Holenderskie sery żółte charakteryzują się kremową konsystencją i delikatnym aromatem, doskonale uzupełniając klasyczne przepisy.
B, jak baza – solidna, ale elastyczna
Podczas świąt drzwi naszych domów otwierają się szerzej – zapraszamy gości i cieszymy się z tych, którzy wpadają niespodziewanie. W takich chwilach niezastąpiona jest solidna baza produktów, z których łatwo przygotujemy smaczne przekąski. Jednym z takich składników jest wysokiej jakości dojrzewający ser żółty, który doskonale sprawdza się zarówno w daniach na zimno, jak i ciepło.
– Sery żółte to doskonała baza do przygotowania wysokoenergetycznych i pożywnych przekąsek. Są źródłem wapnia, potasu i cynku, a także wspomagają układ nerwowy i hormonalny – podkreśla Ewa Polińska. – Zawierają również przeciwciała, które pomagają w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Prostym pomysłem na świąteczną przekąskę z wykorzystaniem dojrzewającego sera żółtego są koreczki w oryginalnej formie. Wystarczy nadać kawałkom sera i innych składników wyjątkowy kształt przy pomocy foremek do pierniczków. Gwiazdki z sera, wędliny, ogórków, rzodkiewek i pomidorków smakują o wiele lepiej niż tradycyjne plastry.
C, jak coś oryginalnego
Świąteczne menu warto wzbogacić o nietypowe przepisy, które zaskoczą gości i zachęcą ich do kulinarnych eksperymentów. Czasem wystarczy drobna zmiana w tradycyjnych przepisach, by stworzyć coś zupełnie nowego. Święta pachną przyprawami korzennymi – cynamonem, goździkami, anyżem i skórką pomarańczową – które możemy dodać do większości klasycznych potraw, nadając im wyjątkowy świąteczny charakter.
Jednym z dań, które można modyfikować do woli, są pierogi. Wersja z farszem z kaszy lub soczewicy i kremowym serem żółtym sprawdzi się jako postna świąteczna przekąska. Pierogi można nie tylko gotować, ale i zapiekać, by nadać im zupełnie nowy smak.
Ryba w panierce to kolejna klasyka świątecznego stołu. Aby wzbogacić jej smak, wystarczy dodać do panierki starty długo dojrzewający ser żółty, orzechy włoskie i ulubione zioła lub przyprawy, takie jak chili, kurkuma czy imbir. Kawałki ryby można zastąpić owocami morza, jak krewetki, kalmary czy ośmiorniczki. Jednym z ciekawych przepisów na owoce morza jest verinki z serem żółtym i krewetkami, polecane przez szefa kuchni z Dworu Korona Karkonoszy. To nietypowa francuska przekąska, podawana w kieliszkach lub małych słoiczkach, składająca się z kilku warstw, które tworzą unikalną kompozycję.
Verinki z żółtym serem i krewetkami
Składniki:
- 20 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- 10 krewetek
- Ząbek czosnku
Przygotowanie: Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Krewetki lekko podsmażyć na maśle z czosnkiem. W małych kieliszkach układać warstwami: ser, marchewka, jajko, śmietana, szczypiorek i krewetka.
Smacznego!
Average Rating