Gwiazdka za pasem, pora więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań i opracować listę zakupów, żeby później uniknąć nerwów albo rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu po brakujące produkty. Może zamiast zwyczajowego sernika w te święta zaproponujesz świąteczne ciasto czekoladowe? Jest wyjątkowo łatwe do przyrządzenia, pachnie fenomenalnie i smakuje bardzo świątecznie, choć nie wymaga żadnych przypraw i aromatów. Sprawdź ten przepis!
Świąteczne ciasto czekoladowe – składniki
– gorzka czekolada 60% – 200 gramów
– mleczna czekolada – 100 gramów
– Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
– jajka – 4 sztuki
– cukier – 200 gramów
– mąka – 150 gramów
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– posiekane orzech włoskie – 200 gramów
Świąteczne ciasto czekoladkowe – polewa:
– mleko – 75 mililitrów
– śmietanka 30% – 50 mililitrów
– gorzka czekolada 60% – 90 gramów
– mleczna czekolada – 30 gramów
Świąteczne ciasto czekoladowe – przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszęk do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1750C i piecz przez 30 minut.
Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.
Average Rating