Świąteczne ciasto czekoladowe
Czas czytania:1 min

Świąteczne ciasto czekoladowe

0 0

Gwiazdka za pasem, pora więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań i opracować listę zakupów, żeby później uniknąć nerwów albo rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu po brakujące produkty. Może zamiast zwyczajowego sernika w te święta zaproponujesz świąteczne ciasto czekoladowe? Jest wyjątkowo łatwe do przyrządzenia, pachnie fenomenalnie i smakuje bardzo świątecznie, choć nie wymaga żadnych przypraw i aromatów. Sprawdź ten przepis!

 

Świąteczne ciasto czekoladowe – składniki

– gorzka czekolada 60% – 200 gramów

– mleczna czekolada – 100 gramów

– Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów

– jajka – 4 sztuki

– cukier – 200 gramów

– mąka – 150 gramów

– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

– posiekane orzech włoskie – 200 gramów

Świąteczne ciasto czekoladkowe – polewa:

– mleko – 75 mililitrów

– śmietanka 30% – 50 mililitrów

– gorzka czekolada 60% – 90 gramów

– mleczna czekolada – 30 gramów

Świąteczne ciasto czekoladowe – przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.

Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszęk do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.

Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1750C i piecz przez 30 minut.

Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.

Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Valera Swiss Metal Master Light Gold – profesjonalna suszarka do włosów za stali szlachetnej w stylu retro KONKURS
Next post Świąteczne pierniki o smaku kawy