Piwo to wierny towarzysz polskiej tradycji kulinarnej praktycznie od zawsze. Jest częstym i popularnym dodatkiem do posiłków i przekąsek, ale stanowi również ważny składnik przepisów – szczególnie zimą. W mroźny i świąteczny klimat idealnie wpisują się miodowe, korzenne, ciemne, a także karmelowe piwa, które można ciekawie wykorzystać w kuchni. Jak? Przekonajcie się!
Piwo od kuchni…
Boże Narodzenie jest doskonałym pretekstem, by trochę pofantazjować w kuchni i jednocześnie sprawić radość bliskim. Goście na pewno będą mile zaskoczeni, gdy tradycyjne i choć lubiane, to jednak przewidywalne, potrawy świąteczne pojawią się na talerzach w nowej, piwnej odsłonie. Zanim zabierzemy się za gotowanie warto zdobyć podstawową wiedzę o tym, jakimi zasadami powinniśmy się kierować wykorzystując podczas kulinarnych podbojów. Naturalna goryczka charakterystyczna dla tego trunku, niezależnie od tego czy mówimy o ciemnym czy jasnym piwie, apetycznie współgra ze słodkimi warzywami, jak cebula, marchew, kapusta czy kukurydza, ale również pasuje do różnego rodzaju mięs i potraw rybnych.
Garść piwnych przepisów świątecznych:
Piernik na korzennym piwie
Składniki:
100 g masła,
200 ml śmietanki 30 %,
100 g ciemnego piwa [np. sezonowe piwo Świąteczne z Browaru Okocim],
5 łyżek miodu,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
200 g brązowego cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ok. 4,5 łyżeczki przypraw (mieszanka wedle uznania),
150 g suszonych śliwek
Na początek masło, cukier, miód i przyprawy należy rozpuścić razem na małym ogniu, uważnie pilnując by nie zagotować mikstury. Do lekko wystudzonej masy dodajemy śmietankę, jajka i proszek do pieczenia, a następnie wszystko miksujemy i przez sitko dodajemy mąkę. Gdy całość jest już jednolita dolewamy do niej piwo i wszystko ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i masa jest już gotowa, by powędrować do nasmarowanej masłem formy i piec się przez około godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Polędwiczki wieprzowe w ciemnym piwie i bakaliach
Składniki:
6 polędwiczek wieprzowych,
2-3 łyżki oleju,
2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych,
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
1/2 pęczka posiekanej natki,
50 ml oliwy,
100 g mieszanych owoców suszonych (posiekanych),
200 ml ciemnego piwa,
1 łyżka masła
Podczas, gdy piekarnik rozgrzewa się do 200 stopni, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki. Następnie nacieramy je mieszanką orzechów, natki, suszonych owoców oraz oliwy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Sos, który powstał podczas pieczenia wlewamy do garnka, dodajemy do niego piwo i doprowadzamy do wrzenia, by następnie pichcić całość na małym ogniu. Stopniowo dodajemy masło. Gotowe!
Grzanki z duszoną na piwie cykorią i serem
Składniki:
2 cykorie,
150 g sera brie/camembert,
50 g masła,
pół szklanki ciemnego lub jasnego piwa,
rozmaryn [najlepiej świeży],
bagietka,
pieprz,
sól,
gałka muszkatołowa
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Cykorię szatkujemy na długie, cienkie paseczki, natomiast żółty ser kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnuszku roztapiamy masło i delikatnie posoloną cykorię lekko podduszamy, jednocześnie pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy piwo i rozmaryn, a całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu tak długo, aż piwo odparuje. Przed zdjęciem z ognia należy dodać ser i przyprawy: pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Grzanki smarujemy masłem, a następnie nakładamy na nie cykorię z serem i całość umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy przyrumienią się apetycznie, jest to znak, że czas na… jedzenie!
Krem piwno-kawowy
Składniki:
3 żółtka,
3 listki żelatyny,
6 białek,
100 ml gotowego syropu cukrowego,
2 łyżki cukru pudru,
500 ml bitej śmietany,
syrop,
5 filiżanek mocnej kawy,
50 ml płynnego ekstraktu kawowego,
300 ml ciemnego lub jasnego piwa [wedle uznania]
Kawę mieszamy z ekstraktem i piwem, a następnie czekamy aż płyny odparują i uzyskamy syrop. Następnie ubijamy żółtka i wlewamy do nich syrop oraz namoczoną i odciśniętą żelatynę. Całość miksujemy, by powstałą jednolita masa. Białka ubijamy, dodajemy syrop cukrowy, cukier puder, wszystko ubijamy i odstawiamy, by się schłodziło. Ubitą śmietanę mieszamy z masą kawową i białkami. Schłodzony krem podajemy z biszkoptami.
Gramatka – zupa piwna z twarogiem
Składniki:
3/4 l jasnego lekkiego piwa,
1/4 l słodkiej śmietanki,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
2-3 goździki, cynamon,
1/4 kg niekwaśnego dobrze odciśniętego twarogu,
2 łyżki masła,
łyżka oliwy,
przyprawa do smaku
Do garnka wlewamy piwo, szklankę wody i dodajemy przyprawy. Do zagotowanego wywaru dodajemy śmietankę, sól i żółtka utarte z cukrem na jednolitą masę. Na talerzach układamy pokrojony w kostkę twaróg i zalewamy zupą.
Average Rating