Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.
Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka Pasty z chili House of Asia
3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon
2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę
8-10 filetów śledziowych Matias w solance
6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
2 średnie szalotki pokrojone w piórka
2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
Pieprz do smaku
Woda z cytryną do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
- Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.
- Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).
TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Tatar ze śledzia z jalapeno
Ilość porcji: 4
Czas:15 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę
200 g marynowanych filetów śledziowych
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety odsącz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę 1×1 cm, przełóż do miski, dodaj ogórka, kolendrę, jalapeno oraz oliwę, całość delikatnie wymieszaj.
- Cebulę sparz wrzątkiem i wystudź, następnie dodaj do śledzi, dopraw pieprzem, wymieszaj.
Pasztet z fasoli z grzybami
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
50 g Panierki Panko House of Asia
30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku
500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 cebule drobno posiekane
3 jajka
100 g odciśniętej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Odrobina masła do wysmarowania formy
100 g wody
Sposób przygotowania:
- Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
- Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
- Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.
Azjatycka Ryba po Grecku
Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Pasty miso House of Asia
230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej
600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 mały seler
2 średnie cebule
Mąka do smażenia
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.
Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny „przegryzł” się z rybą.
Zupa grzybowa z makaronem Mie
Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
1-2łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku
1 łyżka Pasty Miso House of Asia
500 ml bulionu warzywnego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz czarny do smaku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, następnie zagotuj, wystudź i pokrój w paski.
- Do garnka wlej oliwę, podsmaż pastę miso z pastą z czosnku, cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion, grzybowy sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotową zupę dopraw pieprzem, podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem.
Barszcz czerwony z grzybami shiitake
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół
2 l wody
2 kg buraków
1 średni seler
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
2 cebule przekrojone na pół
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziaren pieprzu czarnego
2 goździki
2 łyżki suszonego majeranku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowanie:
- Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.
- Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy.
- Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.
TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.
TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu
buraczanego.
Pierogi z grzybami i kapustą
Ilość porcji: 6
CzasL 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
6 cebul pokrojonych w kostkę
60 ml oleju lnianego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ciasto:
600 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie odciśnij.
- Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij 3 cebule i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
- Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Włóż masło do gorącej wody, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
- Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi w pierogi. Gotuj w gorącej wodzie do miękkości przez około 3 minuty, a w międzyczasie zeszklij na oleju lnianym pozostałe 3 cebule.
- Gotowe pierogi podawaj z cebulką.
Dorsz w panko ze szpinakiem
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
200 g Panierki panko House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku
15 g Pasty miso House of Asia
50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara
600 g filetu z dorsza
2 jajka
100 g maki pszennej
200 g liści szpinaku
10 pomidorków cherry przekrojonych na pół
500 ml oleju
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
Składniki:
- Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem, następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
- Na drugiej patelni na oleju podsmaż pastę z czosnku, następnie dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną wcześniej rybą.
Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia
2 świeże piersi z kaczki
Marynata:
3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka miodu
1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania:
- Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
- Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną.
- Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 pierś z kaczki
Dymka pokrojona w słupki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego
1 ugotowany burak pokrojony w słupki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
4 cm białej części pora pokrojonej w słupki
Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
- Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
- Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
- Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake
Ilość porcji: 6
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
1 kg schabu środkowego
2 cebule drobno pokrojone
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 żółtko
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Pieprz czarny do smaku
Sos:
150 ml Sosu teriyaki House of Asia
100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia.
- Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.
Average Rating