Świąteczne potrawy
Czas czytania:1 min

Świąteczne potrawy

0 0

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. W większości domów już trwają przygotowania do tego okresu, w którym spotyka się cała rodzina, planujemy świąteczne menu i tradycyjne przysmaki…

Smak i zapach 12 tradycyjnych potraw jest znany każdemu Polakowi. Bez jakich dań wieczerza wigilijna nie istnieje? Podajemy domowe przepisy.

Barszcz Postny
kwas buraczany 500 ml
buraki 50 dag
grzyba suszone 50 g
pietruszka 1 szt.
seler 1/2 szt.
cebula 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 1 szczypta
pieprz
sól

Grzyby namoczyć w litrze wody. Ugotować, wywar przecedzić. Buraki i warzywa zalać wywarem grzybowym, dodać pół litra wody, przyprawy, gotować godzinę. Przecedzić, dodać kwas buraczany i doprawić.

Sałatka Wigilijna
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
3/4 szklanki obranych ze skórki orzechów włoskich
1 jabłko
majonez
sól
pieprz
3/4 szklanki rodzynek

Orzechy zalać wrzątkiem. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.

Świąteczne Pierniczki

4 jajka
3 łyżki kakao
400 ml miodu
1,25 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnego mleka
3 łyżki sody oczyszczonej

 

Przyprawa:
2 łyżki kawy mielonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kopiasta cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kolendry

Słoik miodu, cukier, margaryna, kakao, przyprawa do piernika – roztopić na gazie i przestudzić.  Dodać całe jajka, przesianą mąkę, kwaśne mleko i sodę.  Zostawić na 2 godziny w cieple, wierzch posypując mąką i okrywając ręcznikiem.  Po czasie rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.  Piec przez 30 minut w 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przekładać pierniczki do pojemników. Pojemniki zamykać szczelnie na 1 tydzień, a gdy on mija to w drugim tygodniu co drugi dzień wkładać i zmieniać skórki jabłek, spowoduje to zmiękczenie pierniczków i daje przepyszny aromat.  Dwa dni przed świętami dekorować pierniczki wysuszając lukier, a następnie przekładać je do pojemniczków.

Angelika Świątek

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Karnawałowe rzęsy
Next post Rybne rozgrzewanie