Kiedy za oknem trzaskający mróz, na talerzu powinno znaleźć się treściwe danie. Zupa może zastępować dwudaniowy obiad – tak pod względem smakowym, jak i odżywczym. Są tylko 2 reguły: muszą być przyrządzone na mięsie i muszą być gęste
Zupa ziemniaczano – drobiowa
Składniki:
– 70 dag mięsa kurczaka
– 6 dużych ziemniaków
– posiekana cebula
– 3 ząbki czosnku
– puszka kukurydzy
– 2 świeże żółte papryki
Zagotuj bulion, dorzuć ziemniaki, cebulę i czosnek, kukurydzę i paprykę. Pogotuj 10 minut, aż nabierze aromatu, włóż kawałki kurczaka, następnie wlej zaprawkę zrobioną ze szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i dolej do wywaru. Dopraw do smaku według uznania. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
Pomidorowa zupa krem
Składniki:
– 50 dag mięsa mielonego
– jajko
-namoczona w wodzie bułka kajzerka
– cebula, 2 ząbki czosnku
– 6 pomidorów
-liście laurowe, majeranek, świeża bazylia
– 15 dag makaronu muszelki
– do smaku ewentualnie ser pleśniowy
Z masy mięsnej, odciśniętej bułki i jajka uformuj klopsiki. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni i porzuć pokrojone, obrane pomidory. Przygotuj litr bulionu, wrzuć do niego pomidorowy wywar, liście laurowe, majeranek i bazylię. Pogotuj 10 minut, kolejno dorzuć klopsiki i makaron. Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji – makaron zabierze nadmiar wody.
Zbójnicki kociołek
Składniki:
– 50 dag ziemniaków
– duża cebula
– 4 marchewki
– 30 dag fasolki szparagowej
-30 dag pokrojonej na połówki brukselki
– 20 dag kiełbasy
– majeranek
Warzywa i kiełbasę podsmaż na patelni, przygotuj bulionowy wywar i dorzuć składniki. Pogotuj 5 min. Dorzuć brukselkę i fasolkę, gotuj do miękkości. Dopraw według uznania.
Average Rating