Sycące zupy na chłody
Czas czytania:1 min

Sycące zupy na chłody

0 0

Kiedy za oknem trzaskający mróz, na talerzu powinno znaleźć się treściwe danie. Zupa może zastępować dwudaniowy obiad – tak pod względem smakowym, jak i odżywczym. Są tylko 2 reguły: muszą być przyrządzone na mięsie i muszą być gęste

 

Zupa ziemniaczano – drobiowa

Składniki:

– 70 dag mięsa kurczaka

– 6 dużych ziemniaków

– posiekana cebula

– 3 ząbki czosnku

– puszka kukurydzy

– 2 świeże żółte papryki

Zagotuj bulion, dorzuć ziemniaki, cebulę i czosnek, kukurydzę i paprykę. Pogotuj 10 minut, aż nabierze aromatu, włóż kawałki kurczaka, następnie wlej zaprawkę zrobioną ze szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i dolej do wywaru. Dopraw do smaku według uznania. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu.

Pomidorowa zupa krem

Składniki:

– 50 dag mięsa mielonego

– jajko

-namoczona w wodzie bułka kajzerka

– cebula, 2 ząbki czosnku

– 6 pomidorów

-liście laurowe, majeranek, świeża bazylia

– 15 dag makaronu muszelki

– do smaku ewentualnie ser pleśniowy

Z masy mięsnej, odciśniętej bułki i jajka uformuj klopsiki. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni i porzuć pokrojone, obrane pomidory. Przygotuj litr bulionu, wrzuć do niego pomidorowy wywar, liście laurowe, majeranek i bazylię. Pogotuj 10 minut, kolejno dorzuć klopsiki i makaron. Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji – makaron zabierze nadmiar wody.

Zbójnicki kociołek

Składniki:

– 50 dag ziemniaków

– duża cebula

– 4 marchewki

– 30 dag fasolki szparagowej

-30 dag pokrojonej na połówki brukselki

– 20 dag kiełbasy

– majeranek

Warzywa i kiełbasę podsmaż na patelni, przygotuj bulionowy wywar i dorzuć składniki. Pogotuj 5 min. Dorzuć brukselkę i fasolkę, gotuj do miękkości. Dopraw według uznania.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jaka figura, takie majtki
Next post Zupa z pora