Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło to pyszna propozycja na sylwestrowe przyjęcie
Składniki:
- 250 g paluszków surimi
- 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 średnia cukinia
- małe pomidorki (ok. 250 g)
- 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
- 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
- kilka moreli, fig
- 100 g szpinaku baby
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na cytrynowy dressing:
• 4 łyżki oliwy Olitalia
• 1 cytryna
• świeża bazylia
• sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Cukinie pokrój w kostkę.
3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.
4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.
5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.
6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.
7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.
8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.
Average Rating