Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe menu. Są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ich smaczne, długie pędy zawierają mnóstwo witamin i niezbędnych minerałów. Znajdziemy w nich witaminę C i E, fosfor, wapń, kwas foliowy oraz błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast zielone wystarczy jedynie umyć.
Amatorów dań przygotowanych na bazie tego wyjątkowego warzywa stale przybywa. Nic w tym dziwnego – są niezwykle aromatyczne, a jednocześnie delikatne. I to właśnie z ich pomocą proponujemy przygotować apetyczny, aksamitny sos z dodatkiem serka topionego. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do białego mięsa, ryb czy warzyw przygotowywanych tradycyjnie lub na grillu!
Kremowy sos szparagowy
Składniki:
- 1 pęczek świeżych białych szparagów
- 300 ml śmietanki słodkiej 18%
- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, tymianek do smaku
- 1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Smacznego!
Average Rating