Sałatka, naleśniki, zupa, zapiekanka i pierogi….Szpinak można wykorzystać do wielu różnych potraw
Zielona zupa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kawałeczek pora
- 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 3 szklanki wody mineralnej (niegazowanej) lub bulionu z jarzyn
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 g różyczek brokuła
- 250 g szpinaku, opłukanego (można użyć mrożonego)
- 2 łyżki mascarpone
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez minutę, dodać ziemniaki, oprószyć solą, przykryć i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać. Wlać wodę lub bulion i zwiększyć ogień, zagotować. Wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, szpinak, ponownie zagotować i przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.
Sałatka ze szpinakiem
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 2 grube plastry ananasa
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 cytryny
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 1/3 szklanki listków mięty
Sos z tabasco:
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- starta skórka z połowy limonki
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki tabasco
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- kilka listków mięty
Składniki sosu wymieszać w dużej misce (salaterce) i zostawić na dnie. Na wierzch położyć szpinak i listki mięty. Pierś kurczaka naciąć w 3 miejscach (jak na zdjęciu), położyć na rozgrzanym grillu razem z cebulą i cytryną, posolić. Kurczaka przykryć ananasem (ananasa posypać pieprzem i odrobiną drobnego cukru) i grillować z jednej strony przez 8 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować kolejne 5 minut (ananasa na tym etapie zdjąć z kurczaka i grillować obok). Zdjąć z patelni, po odczekaniu 4 minut mięso pokroić na paski, dodać do sałatki razem z pokrojonym ananasem i drobno pokrojoną cebulą, wymieszać przed samym podaniem.
Jajka faszerowane
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 ząbku czosnku
- 4 pełne łyżki tartego sera Provolone + dodatkowo do posypania
- 1/3 szklanki oderwanych listków świeżego lubczyku + do dekoracji
- garść świeżego, młodego szpinaku, opłukanego i osuszonego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jaja ugotować twardo w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki octu, odcedzić, zalać zimną wodą i stłuc skorupkę. Jajka zostawić na kilka minut w zimnej wodzie a następnie obrać i przekroić na połówki.
Żółtka włożyć do pojemnika blendera, dodać awokado, czosnek, tarty ser, lubczyk oraz szpinak. Zmiksować na gładki mus. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mus przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć go do białek jaj tworząc spiralki. Posypać resztą tartego sera, skropić oliwą z oliwek, udekorować listkami lubczyku.
Pierożki ze szpinakiem
- 400 g szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 80 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Ciasto pierogowe:
- 350 g mąki + 50 g do posypania
- 3 jajka
- sól
Dodatki:
- 250 ml śmietanki, 20 g masła, 4 łyżki tartego parmezanu
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać wodą i mieszając gotować przez 3 minuty, aż zwiędnie. Ricottę włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Szpinak odcedzić i dokładnie odcisnąć, drobno posiekać, połączyć z ricottą. Dodać parmezan, gałkę i jajka. Nadzienie dokładnie wymieszać i doprawić solą.
Z mąki, jajek i soli wyrobić ciasto. Wygniatać przez 15 minut, aż będzie gładkie. Rozwałkować na cienki placek. Na jednej połowie w równych odstępach ułożyć kulki nadzienia wielkości orzecha. Przykryć drugą połową placka, docisnąć palcami przestrzenie między nadzieniem, by ciasto się skleiło, a następnie radełkiem pokroić na kwadraty, tak aby nadzienie znajdowało się po środku. Rozłożyć na posypanej mąką ściereczce i pozostawić na 2 godziny.
Gotować przez 10 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. W międzyczasie w rondelku roztopić masło i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Tortelli odcedzić, ułożyć w salaterce, polać śmietanką i posypać parmezanem.
Makaron ze szpinakiem
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego
- 2 łyżki masła
- 150 g makaronu gnocchi
- 1/3 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30%
- 80 g sera gorgonzola
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do dużej patelni wlać oliwę, zeszklić pokrojony czosnek i cebulkę, dodać grubo pokrojony szpinak i masło. Podgrzewać przez 2 minuty aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Szpinak nie powinien mieć zbyt dużo wody. Odstawić z ognia.
Makaron ugotować al dente.
Patelnię ze szpinakiem ustawić na lekkim ogniu, wlać śmietankę i włożyć połowę sera gorgonzola, wymieszać. Lekko podgrzać, roztopić ser nie zagotowując. Przełożyć do ugotowanego makaronu. Makaron podgrzać i wymieszać z resztą sera gorgonzola. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Average Rating