Nie musisz spędzać pół dnia w kuchni, żeby przygotować smaczny obiad dla kilkuosobowej rodziny. Dobry i pożywny posiłek można zrobić w 30 minut
Kurczak w sosie śmietanowym
- 0,5 kg makaronu np. świderki
- 0,6 kg piersi z kurczaka lub dwa duże udka
- 1 duża cebula
- 0,5 l śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
Gotujemy makaron, w międzyczasie podsmażamy kurczaka obtoczonego w mące na złoty kolor aby był miękki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i mieszamy do zagotowania cały czas mieszając, po chwili sos zgęstnieje. Odcedzony makaron mieszamy delikatnie z sosem, podajemy na gorąco.
Wątróbka z jabłkiem
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 3 mniejsze cebule
- 1 kwaśne jabłko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Cebulę obieram i kroję w piórka, smażę ją na gorącym tłuszczu. Gdy się zrumieni przesuwam ją na boki patelni i dodaję wyczyszczoną i pokrojoną wątróbkę, obsmażam ją z obu stron na rumiany kolor. Na koniec dodaję obrane i pokrojone w większą kostkę jabłko wszystko razem mieszam i jeszcze 2 minutki duszę. Po wyłączeniu ognia doprawiam solą i pieprzem do smaku. ( podałam ją z brązowym ryżem), mogą być również ziemniaki.
Placki ziemniaczane na ostro
- 0, 5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki mąki
- 20 dag ser żółty starty
- 1 pomidor
- pęczek szczypiorku
Obrać i umyć ziemniaki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia. Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z dna „wody”, która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki – nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto no i żółty stary ser. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta – na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Average Rating