Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Najpopularniejsze są przekąski w stylu finger food, czyli na jeden kęs. Nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jedynie minimum nakładu pracy. Co jeszcze sprawdzi się na karnawałowym stole? Przedstawiamy przepisy na ekspresowe menu
Sprytny sposób na szybkie party
Organizując karnawałową imprezę, warto pamiętać o tym, że mamy się przede wszystkim dobrze bawić. Po wyczerpujących przygotowaniach do świąt dobrze jest przyrządzić proste przekąski z małą ilością składników. Dyżurnymi daniami na karnawałowe party mogą być m.in. smakowita sałatka z burakami, bruschetty z kabanosami i mozzarellą oraz mini roladki z szynką JBB. Ich przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut! Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.
- Sałatka z burakami
Składniki:
- Schab biały Masarnia u Józefa JBB
- Burak 1 szt.
- Pomarańcza 1 szt. (lub mandarynki)
- Garść orzechów włoskich
- Szpinak
- Siemię lniane – dwie łyżki
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraka oraz pomarańczę ugotuj na parze, a po ostudzeniu obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w małe plasterki. To samo zrób ze Schabem białym Masarnia u Józefa JBB. Wszystkie plastry włóż do miski i wymieszaj ze szpinakiem, orzechami, siemieniem lnianym, a górę posyp skruszonymi orzechami. Całość polej dresingiem.
Sposób przygotowania:
Podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pasztet. Wszystko razem zasmaż i rozdrobnij. Przestudzony farsz rozsmaruj na płacie ciasta francuskiego, następnie zwiń w roladę. Pokrój na ok. 2 cm paszteciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni ok. 30 minut.
2. Bruschetty z kabanosami i mozzarellą
Składniki:
- Bagietka
- Oliwki zielone
- Zielone pesto
- Kabanosy JBB
- Mozzarella
- Parmezan
- Suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Posmaruj zielonym pesto. Oliwki, kabanosy, mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystkie składniki na bagietce. Posyp po wierzchu startym parmezanem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut, do rozpuszczenia mozzarelli.
3. Mini roladki z tortilli z szynką JBB
Składniki:
- Szynka Szefa Masarni u Józefa JBB
- 8 plasterków wędzoka ustrzyckiego JBB
- 2 tortille
- 6 plasterków żółtego sera
- Ketchup lub sos pomidorowy pikantny
- Tymianek
- parmezan
Sposób przygotowania:
Tortille posmaruj ketchupem/sosem, posyp tymiankiem, na to daj ser i szynkę JBB. Zwiń w ruloniki i pokrój na plastry ok. 2 cm grubości. Posyp parmezanem i zapiecz w 180°C przez ok. 20 minut
Average Rating