Kiedy organizujesz spotkanie z przyjaciółmi – czy to w ogrodzie, na tarasie czy w domu – pamiętaj, aby przyrządzić smaczne, ale szybkie w przygotowaniu dania. W końcu naszykowanie pozostałych rzeczy, np. doprowadzenie mieszkania do porządku, i tak jest już bardzo pracochłonne. A obowiązki związane z wizytą gości powinny należeć do przyjemnych, a nie nielubianych. Polecamy więc przepisy przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Dzięki nim przygotowanie kilku pysznych dań zajmie Wam mniej czasu, niż wybór kreacji czy nałożenie makijażu
Kolacja składająca się z przystawki, dania głównego i deseru w… godzinę? To oczywiście możliwe. Dodatkowo dania mogą być piękne, kolorowe i pożywne. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka puszek warzyw konserwowych, trochę mięsa i garść owoców, a kolacja godna Perfekcyjnej Pani Domu zrobi się sama. Prawie sama.
Przystawka: sałatka z serem i ananasem
Prosta i pyszna sałatka idealna na przystawkę – słodkie nuty zaostrzą apetyt na danie główne.
Składniki:
- Szpinak baby (można kupić już umyty)
- Ser z niebieską pleśnią
- Orzechy włoskie (już gotowe, łuskane)
- Ananas z puszki marki Sandra
- Kilka łyżek miodu
- Sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Do naczynia przekładamy szpinak, ćwiartki orzechów, pokrojony w grubą kostkę ser i pokrojonego ananasa. W oddzielnym naczyniu szykujemy sos do sałatki – sok z cytryny mieszamy z miodem (możemy dopasować słodkość sosu do naszych preferencji). Składniki polewamy sosem i mieszamy.
Danie główne: Meksykański talerz rozmaitości
Kuchnia meksykańska daje możliwość zabawy smakami i aromatami. Postaw składniki na stole – niech goście sami komponują swoje ulubione mieszanki warzyw.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Przyprawa papryka słodka wędzona
- Kukurydza z puszki marki Sandra
- Czerwona fasola marki Sandra
- Awokado
- Pomidorki koktajlowe
- Czerwona cebula
- Limonki
- Liście szpinaku baby
- Papryka ostra
- Ryż
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy mieszanką papryk oraz soli i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 220°C przez ok. 20 minut (w zależności od wielkości piersi). Parzymy limonkę i kroimy na ćwiartki. Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, pomidorki myjemy i kroimy, kukurydzę i fasolę odcedzamy, szpinak myjemy. Wszystkie składniki wkładamy do oddzielnych miseczek i stawiamy na stole. Kiedy kurczak będzie gotowy kroimy go na plasterki i kładziemy na środku stołu. Stawiamy również pieprz i sól. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Deser: brzoskwinie pod kruszonką
Składniki (na dwie porcje):
- Brzoskwinie z puszki marki Sandra
- 100 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Wyrabiamy grudkowate ciasto. Do kokilek wkładamy pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie. Na wierzchu sypiemy kawałkami ciasta – aż zakryją brzoskwinie. Pieczmy ok. 20 minut w 180°C. Możemy podać z lodami.
Smacznego!
Average Rating