Szybkie menu na spotkanie z przyjaciółmi
Czas czytania:2 min

Szybkie menu na spotkanie z przyjaciółmi

0 0

Kiedy organizujesz spotkanie z przyjaciółmi – czy to w ogrodzie, na tarasie czy w domu – pamiętaj, aby przyrządzić smaczne, ale szybkie w przygotowaniu dania. W końcu naszykowanie pozostałych rzeczy, np. doprowadzenie mieszkania do porządku, i tak jest już bardzo pracochłonne. A obowiązki związane z wizytą gości powinny należeć do przyjemnych, a nie nielubianych. Polecamy więc przepisy przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Dzięki nim przygotowanie kilku pysznych dań zajmie Wam mniej czasu, niż wybór kreacji czy nałożenie makijażu

Kolacja składająca się z przystawki, dania głównego i deseru w… godzinę? To oczywiście możliwe. Dodatkowo dania mogą być piękne, kolorowe i pożywne. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka puszek warzyw konserwowych, trochę mięsa i garść owoców, a kolacja godna Perfekcyjnej Pani Domu zrobi się sama. Prawie sama.

Przystawka: sałatka z serem i ananasem

Prosta i pyszna sałatka idealna na przystawkę – słodkie nuty zaostrzą apetyt na danie główne.

Składniki:

  • Szpinak baby (można kupić już umyty)
  • Ser z niebieską pleśnią
  • Orzechy włoskie (już gotowe, łuskane)
  • Ananas z puszki marki Sandra
  • Kilka łyżek miodu
  • Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Do naczynia przekładamy szpinak, ćwiartki orzechów, pokrojony w grubą kostkę ser i pokrojonego ananasa. W oddzielnym naczyniu szykujemy sos do sałatki – sok z cytryny mieszamy z miodem (możemy dopasować słodkość sosu do naszych preferencji). Składniki polewamy sosem i mieszamy.

Danie główne: Meksykański talerz rozmaitości

Kuchnia meksykańska daje możliwość zabawy smakami i aromatami. Postaw składniki na stole – niech goście sami komponują swoje ulubione mieszanki warzyw.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Przyprawa papryka słodka wędzona
  • Kukurydza z puszki marki Sandra
  • Czerwona fasola marki Sandra
  • Awokado
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula
  • Limonki
  • Liście szpinaku baby
  • Papryka ostra
  • Ryż
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka nacieramy mieszanką papryk oraz soli i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 220°C przez ok. 20 minut (w zależności od wielkości piersi). Parzymy limonkę i kroimy na ćwiartki. Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, pomidorki myjemy i kroimy, kukurydzę i fasolę odcedzamy, szpinak myjemy. Wszystkie składniki wkładamy do oddzielnych miseczek i stawiamy na stole. Kiedy kurczak będzie gotowy kroimy go na plasterki i kładziemy na środku stołu. Stawiamy również pieprz i sól. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Deser: brzoskwinie pod kruszonką

Składniki (na dwie porcje):

  • Brzoskwinie z puszki marki Sandra
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Wyrabiamy grudkowate ciasto. Do kokilek wkładamy pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie. Na wierzchu sypiemy kawałkami ciasta – aż zakryją brzoskwinie. Pieczmy ok. 20 minut w 180°C. Możemy podać z lodami.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 3 miejsca na wyjazd last minute tego lata
Next post Chustonoszenie – naturalna potrzeba bliskości