Pamiętajmy, że drugie śniadanie musi być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne i dawać energię na cały dzień nauki w szkole czy na uczelni. Pancakes są sycące, a w połączeniu ze świeżymi owocami, dostarczą dużo wartości odżywczych. Pięknie ułożone w śniadaniówce mogą być nawet podstawą modnego bentoboxa.
Przepis na szybkie, pyszne pancakes do śniadaniówki
Składniki:
(2 porcje)
– 100 g jogurtu islandzkiego (typu skyr)
– szczypta sody
– 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)
– 1 łyżka oleju
– 110 ml mleka
– 130 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Składniki z lodówki wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Skyr i sodę wymieszać. Jajko ubić z cukrem na gładki krem. Do ubitego jajka dodać kolejno: olej, mleko, mąkę, na koniec skyr z sodą. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników i odstawiać na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Można też użyć specjalnej formy do pancakes. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Podawać z owocami.
Smacznego!
Average Rating