Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję. Przyozdobione owocami lub udekorowane przepiórczym jajkiem będą smakowitym urozmaiceniem weekendowego spotkania! Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wytrawne tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym oraz z ich słodką wersją – z owocami i serkiem mascarpone
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Składniki:
opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
dynia 500g
cebula 1 średnia
pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki płatków chilli
sól do smaku
jajko przepiórcze ugotowane na twardo
150 ml wody
Przygotowanie:
Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Tartaletki z kremem mascarpone i owocami
Składniki:
– opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
– 2 żółtka jaj
– 2 łyżki cukru pudru
– 200ml śmietanki słodkiej 36%
– 100g serek mascarpone
– ulubione owoce
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie, powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.
Average Rating