Jak co roku, wraz z nadejściem maja, w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, który stał się już poniekąd elementem naszej kultury jedzenia i spotkań towarzyskich, a czasem wydawać by się mogło, że nawet narodowym hobby. Miłośnicy grillowanych potraw zacierają ręce, by wraz z kolejnym weekendem ponownie wrzucić coś na ruszt. W ostatnich latach do grona uwielbianych kiełbasek, szaszłyków, karkówki dołączyły także ryby i grillowane warzywa. Do tych dań nieodzowne stały się dodatki, takie jak keczup i musztarda, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się też lekkie dipy i sosy. Podpowiadamy, które przepisy warto znać
Sosy idealne na grilla
Dobry dip potrafi podkreślić smak mięsa, warzyw oraz być idealnym dodatkiem do pieczywa. Warto jednak postawić na mniej oczywiste rozwiązania i oprócz musztardy, majonezu i keczupu zaserwować coś zupełnie nowego. Dipy, sosy i pasty do smarowania możemy wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz na to czasu – mamy dla Ciebie rozwiązanie. Chcesz zaskoczyć swoich gości ciekawym smakiem, czymś co będzie pasowało zarówno do mięsa, warzyw i pieczywa? Możesz postawić na serki śmietankowe Łaciate, które występują w wielu różnych smakach. Sprawdzą się w wersji na ciepło i na zimno. Podczas grillowania warto mieć ze sobą serek o smaku barbecue. Poprzez połączenie warzyw, przypraw i nasion konopi siewnej jego smak jest oryginalny i zaskakujący. Zwarta, jednolita struktura serka sprawia, że gładko rozsmarowuje się po każdym pieczywie, nadaje się na bazę do past, ale może też występować jako samodzielny dip do warzyw na surowo – marchewki, selera czy papryki i stanowić w tym przypadku bardzo smaczną alternatywę np. dla hummusu.
Zrób to sam – połącz pyszny serek, zioła oraz przyprawy i stwórz kompozycję, która sprawdzi się jako dodatek do mięs lub sos do ryb, pieczonych oraz surowych warzyw.
Dip z rzodkiewką
Składniki:
rzodkiewki – 125 g
czosnek niedźwiedzi – 30 g
serek śmietankowy Łaciaty naturalny – 250 g
musztarda ziarnista – 1-2 łyżeczki
miód spadziowy – 0,5-1 łyżeczka
kalarepa – 1 szt.
ogórek – 1 szt.
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi przebieramy, myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i musztardą, a następnie doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. Kalarepę i ogórka obieramy, następnie kroimy w słupki. Podajemy z dipem.
Druga propozycja to sos serowy. Kto z nas nie uwielbia sera? Podany na ciepło w formie dipu idealnie odnajdzie się na grillowym stole zastawionym pysznościami.
Składniki:
25 g masła extra Łaciate
25 g mąki pszennej
250 ml zimnego mleka Łaciate 3,2%
1/2 łyżeczki soli· szczypta mielonego pieprzu
130 g sera gouda Mlekpol startego na tarce o grubych oczkach
opcjonalnie: papryczka chili drobno posiekana lub trochę pasty chili
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy, aż zacznie się pienić. Cały czas mieszając wlewamy powoli mleko. Podgrzewamy na średnim ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści.
Average Rating