Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.
Składniki (foremka o średnicy około 25 cm): • 1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO • 250 g śmietany 36% (schłodzonej) • 500 g mascarpone (schłodzonego) • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki) • 3 łyżki drobnego cukru (białego) • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy • 5 kropli olejku migdałowego • 5 kropli olejku waniliowego • 3 łyżeczki kakao gorzkiego Wykonanie: 1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki. 2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem. 3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao. 4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj. 5. Wierzch deseru posyp truskawkami. 6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki. |
Average Rating