Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach
Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich grilla. Produkty można podawać solo lub pokusić się o nieco bardziej wymagające dania. My proponujemy kiełbasę w marynacie na ostro, kaszankę z ziemniakami i cebulą oraz szaszłyki z kiełbasą i boczkiem. Obiecujemy, że będzie pysznie!
Kiełbasa w marynacie na ostro (czas przygotowania: 25 min)
Składniki główne:
- 6 kiełbas (np. z karkówką od JBB Bałdyga)
- Szklanka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- Łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
Ketchup, musztardę, ostrą paprykę i oliwę dokładnie wymieszaj. Kiełbasę ponacinaj, przełóż do marynaty i odstaw na kilka godzin do lodówki. Cebul obierz i pokrój w plasterki. Zamarynowaną kiełbasę i pokrojoną cebulę grilluj na tacce, aż się zarumieni.
Kaszanka z ziemniakami i cebulą (czas przygotowania: 45 min)
Składniki:
- 4 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga)
- 8-10 drobnych młodych ziemniaków
- 3-4 małe czerwone cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- Oliwa
- Suszony rozmaryn
- Sól i pieprz
- Zielona cebulka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w posolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, skrop niewielką ilością oliwy oraz dopraw pieprzem i rozmarynem. Kaszankę ułóż na tackach do grillowania i skrop oliwą. Dołóż ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Grilluj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wszystkie składniki się zarumienią. Podawaj z posiekaną zieloną cebulką.
Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania: 25 min)
Składniki:
- 3 kiełbasy (np. z linii RACH, CIACH GRILL od JBB Bałdyga)
- 200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Czerwona papryka
- Zielona papryka
- Przyprawa grillowa
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Boczek (bez skóry) w kostkę. Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Nabij składniki naprzemiennie na patyczki. Gotowe szaszłyki posyp przyprawą grillową. Grilluj z każdej strony, aż mięso się zarumieni.
To się nazywa grillowanie ze smakiem! 😊
Average Rating