Jak pokazują badania, pizza to jedno z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych dań typu fast food. Jeśli jednak szukamy alternatywy dla tego posiłku, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z uwielbianego smaku, to warto sięgnąć po kilka przepisów na dania i przekąski, które z pewnością przypadną do gustu każdemu „pizzożercy”.
Za co kochamy pizzę? Za dobrze wypieczone ciasto, rozpuszczony ser oraz dodatek pomidorów. Proponujemy więc kilka przekąsek i dań, które pizzą nie są, ale spełniają wszystkie powyższe kryteria. Będą idealne na śniadanie, jako przystawka lub nawet danie główne. Swoimi sprawdzonymi recepturami dzielą się eksperci marki Sandra.
Na śniadanie – quesadilla
Jest to danie kuchni meksykańskiej. Oryginalnie – tortilla z roztopionym serem. Poniżej jednak przepis na pożywną, śniadaniową wariację.
Składniki:
- Tortilla pszenna marki Sandra
- Awokado
- Ząbek czosnku
- Łyżka soku z limonki lub cytryny
- Czerwona papryka
- Ser np. mozzarella
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Blendujemy z czosnkiem i sokiem z limonki na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Placek tortilli smarujemy awokado, kładziemy pokrojoną paprykę i posypujemy tartym serem. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podsmażamy na patelni lub zapiekamy na grillu.
Na przekąskę – tortilla
Szybka wersja pizzy – nie wymaga przygotowywania ciasta.
Składniki:
- Tortilla pszenna marki Sandra
- Ser żółty
- Pomidorki koktajlowe
- Cebula czerwona
- Listki bazylii
Przygotowanie:
Na tortillę wykładamy pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy przez 10-15 minut – do momentu, aż ser się rozpuści. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Na obiad – calzone
Potrawa kuchni włoskiej. Jest to forma pizzy, ale w kształcie… pieroga. Warto spróbować wykonać ją w domu.
Składniki:
- Gotowy spód do pizzy
- Pomidory z puszki marki Sandra
- Ser tarty mozzarella
- Pieczarki
- Salami
- Koncentrat pomidorowy
- Zioła: bazylia, oregano, rozmaryn
- Jajko
Przygotowanie:
Spód do pizzy smarujemy cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Pomidory odcedzamy i mieszamy z ziołami. Wykładamy na spód od pizzy. Kładziemy plasterki salami, pokrojone pieczarki i posypujemy serem. Pizzę składamy na pół zlepiając jej brzegi i tworząc w ten sposób dużego pieroga. Na koniec smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Average Rating