Stosujesz dietę proteinową? Brakuje Ci pomysłów na dania bogate w białko? Poznaj przepisy, które urozmaicą twoją dietę, a jednocześnie pozwolą utrzymać wagę
Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego
Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego (chudego!), 2-3 jajka ugotowane na twardo, pieprz do smaku, zioła.
Jak przygotować?
Tuńczyka odcedzamy z sosu. Jajka kroimy na drobne kawałki, następnie łączymy je z serkiem wiejskim i tuńczykiem. Całość doprawiamy do smaku. Jeśli wydaje ci się, że sałatka jest zbyt sucha, możesz dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Ryba z warzywami
Składniki: filet z dorsza, może być również tilapia (ilość zależy od ilości osób, które będą jadły naszą rybę). 1 marchewka, 1 mały por lyb ½ dużego, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, sos sojowy jasny, przyprawa do ryb, pieprz, zioła do smaku.
Jak przygotować?
Marchewkę zetrzeć na tarce, pora zaś przeciąć w wzdłuż i posiekać na półtalarki, paprykę pociąć w paski. Filet z ryby posyp przyprawą do ryb, ziołami i pieprzem według uznania. Warzywa blanszujemy, poprzez krótkotrwałe zanurzenie we wrzątku. Następnie pozostaw warzywa do wystygnięcia, po czym zalej je sosem sojowym, dodaj pieprzu do smaku. Na kawałek folii aluminiowej nałóż warzywa, a na nie połóż filet, po czym jego również przykryj warzywami. Szczelnie zamykamy folię wokoło ryby nie zapominając o brzegach folii. Tak przygotowane filety kładziemy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
Deser zebra
Składniki: 2 duże jogurty naturalne, żelatyna, aromat waniliowy lub wanilia, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka kawy mielonej (zamiast kawy można użyć 3 łyżeczek cynamonu), 20 tabletek słodzika.
Jak przygotować?
Kawę parzymy w małej ilości wody. Następnie rozpuszczamy pół opakowania żelatyny, pod koniec mieszania dodajemy 10 tabletek słodzika. Łączymy z kawą i powoli wlewamy do 1 opakowania jogurtu. Miksujemy i odstawiamy do lodówki, aby masa lekko stężała. W międzyczasie rozpuszczamy w wodzie resztę tabletek słodzika, żelatynę i łyżeczkę aromatu waniliowego. Dodajemy do drugiego jogurtu, miksujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy obie masy będą miały konsystencję gęstej śmietany, nakładamy je do salaterek uważając, aby ich nie pomieszać. Całość odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Rolada szpinakowo-lososiowa
Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinak, 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku, 4 jajka
dwa serki homogenizowane lub twaróg chudy wymieszany z jogurtem, łosoś w plastrach 400g.
Jak przygotować?
Szpinak uduś na patelni, dodaj chrzan lub czosnek (zależy która wersja nam bardziej odpowiada), sól, pieprz. Odsącz na sitku i przestudź. Dodaj żółtka do szpinaku. Białka ubij na sztywno i dodaj delikatnie do szpinaku. Wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 190 st. Przestygnięty placek posmaruj serkiem i na to ułóż łososia tak, aby pokrył całość. Zwiń jak roladę i zawiń ściśle w folię do żywności. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Tatar z tuńczyka
Składniki: 1 kg tuńczyka, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, 5 cm korzenia imbiru, pół pęczka szczypiorku, 1 łyżka stołowa beztłuszczowego twarożku, 1 łyżeczka oleju parafinowego, sól, pieprz.
Jak przygotować?
Tuńczyka pokrój na małe kawałeczki i skrop sokiem z limonki. W misce wymieszaj rozgnieciony czosnek, starty korzeń imbiru, posiekany szczypiorek, twarożek i olej parafinowy. Dodaj rybę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wstaw na 15 minut do lodówki.
Average Rating