Każdy z nas pamięta smak słodkich wafli z dzieciństwa. Bez tego deseru nie wyobrażaliśmy sobie rodzinnych uroczystości czy niedzielnych spotkań przy herbacie. Na szczęście łatwo i szybko możemy powrócić do tych czasów, kiedy to każdy kawałeczek deseru znikał ze stołu w mgnieniu oka. Gotowe wafle kupimy niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania słodkiej masy użyjmy domowego masła, które powstanie w kilka minut i doskonale podkreśli tradycyjny smak orzechów włoskich i kakao.
Wafle z masą kakaowo – orzechową
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– domowe masło na bazie 2 Śmietanek 42% ( np. od OSM Piątnica) 250g
– cukier brązowy 150g
– kakao 3 łyżki
– mleko 200ml
– orzechy włoskie łuskane 150g
– chałwa 150g
– wafle suche ok. 200g
Wykonanie domowego masła:
Dwie schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Wykonanie deseru:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Podgrzewając mieszać, aż cukier prawie zniknie. Następnie dodać mleko i zagotować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy i wkruszyć chałwę. Wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jeszcze letnią masą posmarować wafle, całość skleić. Zawinąć w folię spożywczą, przycisnąć czymś ciężkim i odstawić do lodówki. Gdy wafle będą dobrze wychłodzone pokroić na porcje.
Smacznego!
Average Rating