Wakacyjne serniki!
Czas czytania:2 min

Wakacyjne serniki!

0 0

Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!

Do przygotowania przepisów wykorzystaj najwyższej jakości produkty z Piątnicy: Serek Twój Smak Naturalny, Serek Twój Smak Aksamitny oraz Śmietankę 30%.

Sernik z jagodami

Autor przepisu: Piotr Papież

Składniki na spód:

150 g Masła z Piątnicy
150 g ciastek Oreo

Składniki na masę serową:

500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
20 g żelatyny
600 g jagód
1 laska wanilii
100 ml gorącej wody

Składniki dekoracyjne:

jagody, jeżyny

Wykonanie:

  1. Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
  2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
  3. Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.
  4. Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  5. Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
  6. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
  7. Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.
  8. Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  9. Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.
  10. Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
  11. Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!

Sernikowe semifredo z morelą

autor przepisu: Arkadiusz Korzeń

Składniki na masę lodową:

200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g dekstrozy
1 laska wanilii
40 g ciastek bezowych

Składniki na cremeux:

170 g purée morelowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jajka
85 g cukru
45 g masła kakaowego
190 g Masła 83% z Piątnicy

Składniki na polewę:

200 g czekolady deserowej
200 g masła kakaowego

Wykonanie:

  1. Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło

kakaowe oraz skórkę pomarańczową.

  1. Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.
  2. Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania

dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.

  1. Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.
  2. Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.
  3. Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.
  4. Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.
  5. Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post <strong>Jak urozmaicić plażowe stylizacje? Zainspiruj się!</strong>
Next post <strong>Mrożące krew w żyłach lub bawiące do łez.<br>Oto najlepsze filmy o Draculi</strong>