Dziś przypada Światowy Dzień Makaronu, ustanowiony w 1995 r. Kto ma dużo szczęścia, będzie obchodził ten szczególny dzień we Włoszech lub dobrej włoskiej restauracji. Makaron jest potrawą globalną, znaną w każdym zakątku świata, choć to Włosi spożywają go najwięcej i w najróżniejszych odmianach. Znają ich blisko sto! Polecamy przepis na warzywne penne z szynką
Warzywne penne z szynką – składniki:
• 25 g zielonej fasolki szparagowej
• 2 różyczki brokułu
• 20 g zielonego groszku
• 10 g Szynki z Beczki JBB
• 0,5 cebuli
• gałka muszkatołowa
• 1 ząbek czosnku
• sól i pieprz
• 100 ml śmietanki 30% lub w wersji fit – jogurt naturalny.
Warzywne penne z szynką – przygotowanie:
Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szynką. Dodajemy warzywa, a następnie śmietankę. Gdy warzywa już zmiękną, na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Average Rating