Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?
Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży
- 6 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- 125 g masła
- 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby
- Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.
Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 ml aromatu cytrynowego
- 100 g żurawiny Bakalland
- cukier puder
Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 5 g proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki soku z cytryny
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Average Rating