Wielkanocny żurek
Czas czytania:1 min

Wielkanocny żurek

0 0

Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt

Składniki:

kości wędzone od schabu – ½ kg

marchew – 1 średnia szt.

seler – ½ średniej szt.

woda – ok. 2,5l

liść laurowy – 3 szt.

ziele angielskie – 5-6 ziarnek

gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml

śmietana kwaśna 18% – 300ml

sól, pieprz do smaku

czosnek – 3 ząbki

biała kiełbasa surowa – ½ kg

jajka ugotowane na twardo

Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Wykonanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.

Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.

Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.

Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zupa z zielonego groszku
Next post Pomysł na obiad: rosół chiński