Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt
Składniki:
kości wędzone od schabu – ½ kg
marchew – 1 średnia szt.
seler – ½ średniej szt.
woda – ok. 2,5l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziarnek
gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml
śmietana kwaśna 18% – 300ml
sól, pieprz do smaku
czosnek – 3 ząbki
biała kiełbasa surowa – ½ kg
jajka ugotowane na twardo
Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Average Rating