Warto mieć w zanadrzu przepis na deser prosty i szybki w wykonaniu, po który można sięgnąć, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Mięciutkie ciasto, rozpływająca się w ustach bita śmietana i pełne naturalnej słodyczy truskawki to propozycja idealna na wiosenne i letnie miesiące
Składniki (na keksówkę o wymiarach 31×15 cm)
Ciasto :
· 5 jaj rozmiaru L w temperaturze pokojowej
· 1 szklanka cukru trzcinowego demerara drobnego GoldPack (250 g)
· 250 ml oleju Rapso
· 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· cukier waniliowy lub olejek waniliowy
· szczypta soli
· masło i bułka tarta do wysypania foremki
Dodatkowo
· 250 g śmietanki 36%
· około 500 g truskawek
· listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)
· cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, foremkę wysmaruj masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
- Jajka rozbij i przełóż do misy miksera, dodaj cukier, sól, cukier waniliowy lub olejek.
- Miksuj około 10 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu.
- Cały czas miksując, wlewaj stopniowo olej.
- Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub przy użyciu miksera na najniższych obrotach.
- Przelej ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut – po tym czasie wyjmij z formy, a następnie ostudź na kratce.
- Zetnij „górkę” ciasta (przy tego typu ciastach często powstaje ,,pęknięcie na górze”, lecz nie jest to wada lub nieprawidłowe przygotowanie).
- Ubij na sztywno kremówkę i wyłóż ją na wierzch ciasta.
- Umyte truskawki pokrój i ułóż na masie kremowej.
- Na koniec ozdób ciasto miętą, a tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Average Rating