Wiosenna tarta z migdałami
Czas czytania:1 min

Wiosenna tarta z migdałami

0 0

Zbliża się długi weekend – czas spotkań ze znajomymi i pierwszych pikników na łonie natury. By chwile spędzone z bliskimi miały wyjątkowy smak, warto zaplanować lekkie i pyszne menu.Przedstawiamy przepis na wiosenna tartę z migdałami, która dopełni słodkie chwile majówkowego relaksu

Wiosenna tarta z migdałami

Składniki:

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 150 g oleju kokosowego (zimnego)
  • 1 jajko
  • 50 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 600 g serka wiejskiego
  • 1 opakowanie Migdałów płatków Siesta
  • szczypta Pieprzu białego Appetita
  • Cynamon mielony Appetita
  • 3 jajka
  • Skórka starta z limonki
  • Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
  • Truskawki lub inne kolorowe owoce do dekoracji

Wiosenna tarta z migdałami – przygotowanie

Ciasto kruche

Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.

Nadzienie

Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę Pieprzu białego Appetita, Cynamonu mielonego Appetita oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki. Do masy dosyp Migdały płatki Siesta i miksuj składniki przez 10 minut.

Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.

Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Smacznego!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Tabletki antykoncepcyjne – czego nie wiedzą Polki?
Next post Chleb nadziewany serem żółtym!