Zbliża się długi weekend – czas spotkań ze znajomymi i pierwszych pikników na łonie natury. By chwile spędzone z bliskimi miały wyjątkowy smak, warto zaplanować lekkie i pyszne menu.Przedstawiamy przepis na wiosenna tartę z migdałami, która dopełni słodkie chwile majówkowego relaksu
Wiosenna tarta z migdałami
Składniki:
Ciasto kruche
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 150 g oleju kokosowego (zimnego)
- 1 jajko
- 50 ml maślanki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 600 g serka wiejskiego
- 1 opakowanie Migdałów płatków Siesta
- szczypta Pieprzu białego Appetita
- Cynamon mielony Appetita
- 3 jajka
- Skórka starta z limonki
- Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
- Truskawki lub inne kolorowe owoce do dekoracji
Wiosenna tarta z migdałami – przygotowanie
Ciasto kruche
Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.
Nadzienie
Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę Pieprzu białego Appetita, Cynamonu mielonego Appetita oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki. Do masy dosyp Migdały płatki Siesta i miksuj składniki przez 10 minut.
Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.
Przed podaniem udekoruj truskawkami.
Smacznego!
Average Rating