Za oknem już widać wiosnę. Czas przestawić się na lekką kuchnię. Wiosną chętniej niż zimą jadamy zupy!
Zupa szpinakowa
Składniki:
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 żółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucić pół posiekanej cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a następnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać żółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo żółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać starym serem.
Zupa rzodkiewkowa
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek z listkami
2 szalotki
4 ziemniaki
2 łyżki masła
1 litr bulionu
200 ml gęstej śmietany
1 cytryna
1 żółtko sól
pieprz i gałka muszkatołowa
Rzodkiewki umyć, osuszyć, 1/3 pokroić w słupki i krótko zblanszować w osolonej wodzie, a pozostałe drobno pokroić z listkami. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, szalotkę pokroić i zeszklić na maśle i dusić razem kilka minut. Dodać rzodkiewkę z listkami, zalać gorącym bulionem i gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Dodać przyprawy i wyciśnięty sok z cytryny, całość zmiksować i odstawić. Rozmieszanym ze śmietaną żółtkiem zaciągnąć zupę, na koniec posypać pokrojoną w słupki rzodkiewką.
Zupa koperkowa
Składniki:
1 kostka rosołowa
1 ziemniak
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 mały kawałek selera
1 por
1 ząbek czosnku
2 pęczki koperku
1 szklanka mleka
1 żółtko
sól
pieprz
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Dodać do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniak, marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek. Wymieszać i gotować do miękkości (ok. 25 minut).
Koperek opłukać i pokroić. Następnie dodać do zupy. Mleko zmiksować z żółtkiem i dodać do zupy. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Average Rating