Wiosna to najlepszy czas, aby włączyć produkty sezonowe do swojego menu. Po zimie organizmowi może brakować wielu witamin. Zmienia się także nasz apetyt – mamy ochotę na inne smaki, a także na lżejsze i pełnowartościowe posiłki. W jakie produkty warto zaopatrzyć się, aby wiosna zagościła na talerzu? Sprawdźcie sami!
Świeży groszek, pietruszka oraz szpinak to warzywa, które warto włączyć do swojego menu, zwłaszcza wiosną! Trwający sezon na te produkty sprawia, że są łatwo dostępne i świeże, a przez to o wiele smaczniejsze. Zielone warzywa to również skarbnica witamin. Znajdziemy w nich witaminy i minerały takie jak A, B, C, E, K, żelazo, wapń, potas, magnez czy kwas foliowy, którego niedobór może powodować rozdrażnienie i poczucie zmęczenia. Zaletą zielonych warzyw jest również fakt, że możemy je przyrządzić na wiele sposobów! Jeśli do ich przygotowania dołączymy produkty mięsne, pszenne oraz nabiał i udekorujemy je sezonowymi smakołykami zyskamy bardzo pożywne, zdrowe, a do tego kolorowe i efektowne dania. Na wiosnę spróbujcie koniecznie tych kilku przepisów!
Koreczki z kabanosem i szpinakiem (czas przygotowania 20 min)
Składniki:
- Kabanosy (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Jeden krążek sera camembert
- Garść świeżego szpinaku
- Kolorowa papryka
- Czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku opłucz i osusz. Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki. Nakłuwaj na patyczki w dowolnej kolejności.
Makaron z szynką i groszkiem (czas przygotowania 50 min)
Składniki:
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę (np. szynka Masarza JBB Bałdyga)
- 200 g makaronu rurki
- 100 g zielonego groszku
- 1 jajko
- 100 g startego sera
- 100 ml śmietanki 30%
- Sól i pieprz
- Pietruszka zielona
- Oliwa
- Masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury 190⁰C. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż szynkę – kiedy będzie już gotowa, dodaj groszek. Na koniec dodaj makron, całość chwilę podsmaż i dopraw do smaku. Śmietanę wymieszaj z jakiem i szczyptą soli. Następnie wlej ją do makaronu i dokładnie wymieszaj. Przełóż do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posyp żółtym serem i zapiekaj przez 20 minut. Gotową zapiekankę posyp zieloną pietruszką.
Babeczki z musem z pasztetu i świeżą pietruszką (czas przygotowania 75 min)
Składniki:
150 g pasztetu pieczonego (np. Masarnia u Józefa)
160 ml śmietanki 30%
50 g sera pleśniowego Lazur
Garść orzechów włoskich
Świeża pietruszka
Składniki na ciasto:
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 3 jajka
• 50 g masła
• Szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W garnku ugotuj wodę z masłem. Do gorącej wody dodaj mąkę i energicznie mieszaj (do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka). Następnie ostudź ciasto, dodaj po jednym jajku i zmiksuj. Przełóż je do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200⁰C piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie przelej śmietankę do garnuszka, dodaj ser Lazur i podgrzej, aż ser się rozpuści. Odstaw naczynie do wystygnięcia, dodaj pasztet i zmiksuj na puszystą masę. Gotowy mus przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij przekrojone na pół ptysie. Na koniec udekoruj je orzechami i pietruszką.
Smacznego!
Average Rating