Włoskie inspiracje kulinarne
Czas czytania:4 min

Włoskie inspiracje kulinarne

0 0

Włochy kojarzą nam się ze słoneczną, piękną pogodą, pięknymi plażami. Proponujemy kilka przepisów na tradycyjne włoskie dania

Spaghetti alla carbonara

Składniki (dla 2 osób):

200 gramów makaronu spaghetti

ok. 80 gramów boczku w plasterkach

2 jajka

40 gramów drobno tartego pecorino romano

łyżka oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Boczek pokrój w cienkie plasterki. Delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek, tak aby boczek lekko się zarumienił i ciągle był miękki. Jajka wbij do miski i rozbełtaj z drobno tartym serem. Gdy makaron się ugotuje, dodaj go na patelnie, na której jest podsmażony boczek. Dodaj kilka (3-4) łyżek wody w której gotował się makaron. Zmniejsz gaz do minimum i wlej mieszankę jajek z serem. Mieszaj intensywnie około minuty. Jajka nie powinny się ściąć, a mieć lekką, kremową konsystencję. Podawaj oprószone świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i odrobiną sera. Serem dodawanym do carbonary, tradycyjnie powinien być pecorino romano, jednak, można go zastąpić innym, twardym serem.

Bruschetta z papryką

Składniki:

Bagietka

1 czerwona papryka

15 dag sera gorgonzola

oliwa

bazylia

pieprz biały

sól

Przygotowanie:

Bagietkę pokrój skośnie na kromki, rozłóż na blasze. Piecz w 180 stopniach około 7-10 minut. Usuń gniazdo i nasiona z papryki, pokrój w grubsze paski, posyp solą i białym pieprzem. Smaż na rozgrzanej oliwie około 15 minut z obu stron, aż zmięknie i boki się zrumienią. Paprykę ułóż na kanapki, posyp pokruszoną gorgonzolą i włóż do pieca na 1-2 minuty.

Grissini

Składniki:

5 g suszonych drożdży lub 10 g świeżych

1 łyżka (20 g) miodu

1 1/4 szklanki (300 g) ciepłej wody

2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek

3 3/4 szklanki (500 g) mąki pszennej

1 łyżeczka soli

oliwa do smarowania

mąka do podsypania blatu

na wierzch

suszony rozmaryn, sól morska gruboziarnista, sezam…

Przygotowanie:

Do miski wlej wodę i dodaj drożdże. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Ponownie wymieszaj i dodaj miód, oliwę i sól. Wymieszaj. Dodaj mąkę. Miksuj całość na średnich obrotach przez 5 minut. Drugą miskę posmaruj cienko oliwą i wyłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 4 części. Posyp mąką blat i wyłóż na niego 1/4 ciasta. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1/2 – 1 cm. Ostrym nożem ciąć ciasto w paski o szerokośći 1/2 – 1 cm. Przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Wierzch można posmarować oliwą i posypać lekko ziołami, solą, ziarnem sezamu, makiem… Piecz w temperaturze 220 stopni C przez 8-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości grissini. Ostudź na kratce. Tak samo postąp z pozostałymi trzema częściami ciasta.

Podawaj z oliwą, pesto lub pastami.

Sałatka VIVA ITALIA

Składniki:

Mix sałat z rukolą

Mini mozzarella w kulkach

Szynka parmeńska w plastrach

Melon

Pomidorki koktajlowe

suszone pomidory w oliwie

oliwki

kapary jabłkowe

plaster sera Pecorino (lub Grana padano lub Parmezan)

dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam) MONINI extra vergine Delicato

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Z melona wdrąż kulki i zawiń je w plastry szynki parmeńskiej. Z pomidorków koktajlowych odetnij wierzch pomidorka i wydrąż go. Do środka wsadź kulkę mozzarelli. Kulkę mozzarelli owiń także suszone pomidory. Do miseczki wrzuć mieszankę sałat i umieść na niej melona z szynką, pomidorki oraz oliwki, kapary i suszone pomidory. Ser Pecorino pokrój w trójkąty i poukładaj na sałatce.

Dressing:

Oliwę z oliwek wymieszaj z octem balsamicznym, następnie z miodem. Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym dressingiem.

Włoskie panini z szynką

Składniki:

1 szt ciabatta lub bagietka

2 plastry szynka gotowana

1 szt pomidor

sałata

do smaku sól piperz

do smaku zioła prowansalskie lub bazylia

ser

Przygotowanie:

Ciabatte lub bagietkę przekroić na pól, ułożyć sałatę, ser, szynkę i pomidora, oprószyć sola i pieprzem, a następnie w opiekaczu grillowym lekko zapiec, ale nie tak aby ser się roztopił za mocno.

Tiramisu

Składniki

6 jajek

6 łyżek cukru (najlepiej drobny)6 łyżek mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

30 dag mascarpone Piątnica

0,5 szklanki cukru pudru

6 żółtek

2- 3 łyżeczki likieru

200 ml śmietany 36% Piątnica

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki kakao

1 szklanka espresso

Przygotowanie:

Żółtka jaj (6 sztuk) oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Na koniec do masy dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia, delikatnie ją mieszając. Ciasto rozsmarowujemy na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu biszkopt kroimy na 4-5 części, wedle uważania. Kawałki biszkopta nasączamy słodkim espresso. Żółtka jaj oddzielany od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Następnie do masy dodajemy mascarpone, likier (np. pomarańczowy lub kawowy). Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wówczas przekładamy nią kawałki biszkopta. Wierzch posypujemy kakao.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makaronowa pizza
Next post Makaron z pesto z bazylii